Hoppa till huvudinnehållet

Värmländsk duo: "Liv och död, hand i hand"

Publicerad:
Ingela Johansson och Lina Hytry utgör duon Dandelion Gold som är aktuella med en första singel.
Ingela Johansson och Lina Hytry utgör duon Dandelion Gold som är aktuella med en första singel. Foto: Amina Madsen

Deras musik är guldfärgad och djupt rotad i naturen.

Nu debuterar den purfärska duon Dandelion Gold med singeln "Waiting". I Lina Hytry och Ingela Johanssons musik möter stämsång både organiska och elektroniska instrument.

– Vi hittar i stort sett all inspiration till vår musik i naturen, börjar Ingela Johansson.

– Vårt låtskrivande börjar där. Det är därför det är så viktigt för oss att bo just här i Värmland, vi behöver landskapet – skogen – som omger oss.

Hennes duo-kollega Lina Hytry utvecklar:

– Det finns så mycket vishet i naturen – hur allt fungerar, hur allting är. Säsongerna som avlöser varandra, allt är i ständig förändring. Liv och död existerar hela tiden samtidigt, hand i hand.

De hittade varandra genom gemensamma bekanta. Ingela Johansson är från Hagfors och Lina Hytry bor i Ekshärad, hon flyttade dit från Berlin när hon var fyra.

De berättar om ett intensivt första musikaliskt möte.

– Vi sågs hemma hos Ingela på en fest och när vi blev ensamma sa Ingela: "Nu ska vi göra musik tillsammans", efter det har vi typ suttit ihop, sammanfattar Lina.

– Det har gått väldigt snabbt, vi har redan väldigt mycket material.

I snart sju månader har de gjort musik tillsammans och nyligen släppte de sin första singel "Waiting" där stämsång och akustisk gitarr möter elektroniska instrument.

– Vi flyger från den ena världen till den andra, menar Ingela Johansson apropå de olika musikaliska influenserna.

– Den elektroniska klangen, det pulserade ljudet har också ett förhållande till naturen.

Maskrosen en symbol

Duon månar om det visuella och har valt bandnamnet med omsorg.

– Samspelet mellan bild och musik är viktigt. Musik har olika färger för mig. Mitt och Ingelas samarbete ser jag som väldigt orange och guldfärgat. Vi har båda den känslan och vi har försökt hitta ett namn som speglar det, säger Lina.

Ingela förklarar:

– Maskrosen (i engelsk översättning Dandelion) känns som en bra symbol för hur vi tänker med vår musik – både vad gäller färgen och dess helande egenskaper. Vi vill ju att den också ska ha en helande funktion. Både för de som lyssnar och för oss som gör den. Det känns väldigt speciellt varje gång vi sjunger tillsammans, vi vill skapa känslor som kan få andra att känna och växa med vår musik.

När de ska förklara den kemi de upplever i samarbetet öser de lovord över varandra.

– Lina är en kär vän, en syster. Och samtidigt en förebild.

– Ingela väcker något musikaliskt i mig som jag har tappat bort. Jag har hittat tillbaka till min singer/songwriter-ådra. Och hon är väldigt inspirerande eftersom hon är så positiv till allt vi gör. Det behöver jag som är mer pessimistisk. Ingela har drivet som gör att jag inte bara sitter och gör musik för mig själv.

Duon håller som bäst på att lägga sista handen vid nästa singel som de släpper i sommar.

Artikeltaggar

AmericanaBerlinEkshäradHagforsIngela JohanssonMusikNöje/KulturPopSkog

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.