Hoppa till huvudinnehållet

Rapport: Kraftig ökning av högerextrema aktiviteter i Värmland

Publicerad:
Nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen vid en demonstration i Kungälv. Genrebild.
Nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen vid en demonstration i Kungälv. Genrebild. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

De högerextrema aktiviteterna ökade med 76 procent i Värmland under förra året.

Det visar Stiftelsen Expos nya rapport.

Värmland sticker ut, enligt rapporten. För även om det rapporterades högerextrema aktiviteter i samtliga län ökade det mer i Värmland än någon annanstans.

Från 63 aktiviteter 2019 till 111 2020, vilket motsvarar 76 procent, skriver Expo i ett pressmeddelande.

Den bilden delas av föreningen Agera Värmland.

– Vi såg samma sak. Ett ökat antal aktiviteter, samtidigt som antalet aktivister gått tillbaka något, säger Lars Stiernelöf, samordnare mot våldsbejakande extremism.

– NMR har lyckats göra en generationsväxling, det har kommit in några yngre som haft ett högre tempo i sin propagandaspridning.

Enligt Lars Stiernelöf handlar de högerextrema aktiviteterna i Värmland framför allt om att det sätts upp klistermärken och delas ut flygblad, men också om kampsportsträning, vilket NWT berättat tidigare.

Högerextrema aktiviteter har bland annat förekommit i Karlstad, Kristinehamn, Forshaga och Deje.

– Även om de är få ska man inte bagatellisera grupperna. Att de finns är allvarligt nog.

NMR tappar

Sett till hela riket minskar däremot de högerextrema aktiviteterna, för andra året i rad. Enligt Stiftelsen Expos rapport har också tidigare dominerande Nordiska motståndsrörelsen, NMR, tappat aktivister med anledning av ”konkurrens från fristående grupperingar”.

– Den rasideologiska miljön har varit mindre synlig på gator och torg under 2020, säger Jonathan Leman, researchansvarig och redaktör för rapporten, i ett pressmeddelande.

– Minskningen förra året beror i huvudsak på att NMR fortsätter att drabbas av splittringar och avhopp. Samtidigt ser vi en trend med yngre aktivister som fokuserar på uppbyggande av våldskapacitet och väljer att vända de traditionella organisationerna ryggen, det är oroande säger Jonathan Leman.

”Flyttat fram sina positioner”

I rapporten lyfts också en oroande trend fram:

– Vi ser också att extremhögerns medieplattformar flyttat fram sina positioner under året. Att medier som stödjer högerextrema organisationer och propagerar för rasidéer får statligt stöd är inget nytt, men nu är de fler och under 2020 har de också vunnit ökad legitimitet, bland annat på grund av att Sverigedemokraternas under året delvis nedmonterat sin rågång mot högerextremism, säger Jonathan Leman.

Den årliga rapporten över den rasideologiska miljön bygger till största del på vit makt-gruppernas egen rapportering på hemsidor och i sociala medier, men även på egen research, skriver Expo. Årsrapporten ger en fingervisning om den rasideologiska miljöns mobiliseringsförmåga, och har utkommit årligen sedan 2008.

Chef: Förbud inte lösningen på den växande vit makt-miljönHögerextremismen växer i ArvikaHan tar strid mot rasismen

Artikeltaggar

Agera VärmlandNazismNordiska motståndsrörelsenPolitikRasismVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.