Hoppa till huvudinnehållet

Misstänkt mördare i rätten: ”Ett besinningslöst våld”

Publicerad:
Kari Ylioja, 58, hittades mördad i Lesjöfors i november förra året. Foto: Privat

Han tittar uppmärksamt på de blodiga spåren efter sin mördade vän.

Nu pågår rättegången mot den 28-årige mannen som misstänks för mordet på Kari Ylioja, 58.

– Det är besinningslöst våld som träffat Karis kropp, säger åklagare Stefan Wessberg.

Det var med nollställt ansikte som den 28-årige mannen följde åklagarens inledande redogörelse i tingsrätten när rättegången mot honom började på tisdagsmorgonen.

Men när fotografier som visade de blodiga spåren i det öde hus i Lesjöfors, som tidigare hyrts av 28-åringen, där Kari Ylioja hittades ihjälslagen i november förra året visades på skärm för rätten tittade den misstänkte mördaren intresserat på bilderna.

Samtidigt beskrev åklagare Stefan Wessberg det brutala våld som Kari Ylioja utsattes för innan sin död:

– Det var blodstänk över hela huset och stänkbilden är låg, vilket tyder på att Kari legat ned på golvet eller varit knästående när han blivit slagen.

Åklagare Stefan Wessberg.
Åklagare Stefan Wessberg. Foto: Helena Karlsson

Stefan Wessberg förklarar sedan att han aldrig sett ett så brutalt våld tidigare.

– Jag tror inte jag varit om något mordmål där det varit så många skador, här är det besinningslöst våld som träffat kroppen, säger han.

Drack potatisvin

Den tidigare skogsarbetaren misstänks ha blivit mördad söndag 22 november förra året, efter att han och 28-åringen tidigare på dagen besökte Karis mamma.

De gick därefter hem till Kari där de drack sig berusade på hemgjort potatisvin, fortsatte till Coop där flera personer vittnar om att de grälat högljutt.

Övervakningskameror på huset som ligger bredvid mordplatsen visar sedan hur Kari och 28-åringen anländer till huset omkring 17.40 på söndagskvällen, senare syns 28-åringen lämna huset ensam klockan 03.46 på morgonen.

Det misstänkta mordet upptäcktes en dryg vecka senare, måndag 30 november, efter att familj och vänner till Kari larmat polisen då de inte fått kontakt med honom.

Nekar till mord

Den mordmisstänkte 28-åringen medger att han utsatt Kari Ylioja för ett begränsat våld med knytnävsslag och slag med armbågar men förnekar mord.

Han skyller i stället brottet på en okänd gärningsman, som han menar varit på platsen.

– Han vet inte hur de här omfattande skadorna uppkommit, han utesluter inte att någon annan är skyldig till det, säger försvarsadvokat Kerstin Samuelsson.

Rättegången fortsätter på torsdag nästa vecka.

Familjen om mördade skogsarbetaren Kari, 58Åtalas för mordet på Kari: ”Jag blev rädd och åkte därifrån”

Artikeltaggar

Brott & blåljusLesjöforsMord

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.