Hoppa till huvudinnehållet

Mångmiljonbesparingar väntar – lärarfacket kallar till krismöte

Publicerad:
Mita Granbeck och Annika Ärlsjö, ledamöter i Lärarförbundets avdelningsstyrelse, är oroade över de signaler om sparkrav som kommit från Färgelanda kommun.
Mita Granbeck och Annika Ärlsjö, ledamöter i Lärarförbundets avdelningsstyrelse, är oroade över de signaler om sparkrav som kommit från Färgelanda kommun. Foto: Privat

Färgelanda kommuns skolor står inför mycket stora neddragningar och det skall sparas åtskilliga miljoner inom barn- och utbildningsnämnden.

Konsekvenserna kommer att bli förödande för både elever och pedagoger i kommunen.

Det menar Lärarförbundets lokalavdelning i Färgelanda som nu kallar in kommunstyrelsen och representanter från samtliga partier till ett digitalt möte.

Barn- och utbildningsenheten i Färgelanda kommun ligger 11 miljoner kronor över budgeten och politikerna har aviserat att man måste spara rejält.

Elisabeth Örn (C), ordförande i utbildningsnämnden i Färgelanda kommun.
Elisabeth Örn (C), ordförande i utbildningsnämnden i Färgelanda kommun. Foto: Johan Lindahl

– Vårt mål är att ha en budget i balans och vi utreder nu var och hur vi ska spara de här pengarna. Men jag kan redan nu säga att det kommer att bli personalnedskärningar, säger Elisabeth Örn (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

”Kommer slå hårt”

Lärarförbundet är rädda för att besparingarna kommer att medföra sämre förutsättningar för lärarna att kunna utföra sitt uppdrag.

– Om kommunen sparar in på antalet tjänster så kommer det att slå hårt mot personalens arbetsmiljö och innebära försämrade resurser för eleverna. Det kan också betyda lärar- och skolledarflykt och förlorad kompetens, menar Mita Granbeck, ledamot i Lärarförbundets avdelningsstyrelse.

Stress, hot och våld

Redan i höstas skrev Dalslänningen om den oro som Lärarförbundet Färgelanda upplever när det gäller arbetsmiljön i kommunens skolor.

Stor oro över lärarnas arbetsmiljö: "En fruktansvärd stress"

Medlemmar vittnade då om en mycket ansträngd arbetssituation med hög stress, psykisk ohälsa, hot och våld.

Lärarförbundet var redan då rädda för att det skulle bli uppsägningar.

Nu tycks alltså läget ha hårdnat ytterligare. Åtminstone sett till de ekonomiska sparkraven.

Det digitala mötet

Det nu utlysta digitala mötet var först tänkt att hållas den 20 maj.

– Men det krockade tydligen med ett redan inplanerat politiskt möte. Men någonstans runt det datumet kommer det att bli, säger Mita Granbeck.

Artikeltaggar

Annika ÄrlsjöFärgelanda kommunFärgelanda kommunLärareLärarförbundetMita GranbeckPolitikSkola och utbildning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.