Hoppa till huvudinnehållet

Klart: Då börjar fas 4 av vaccinationen

Publicerad:
Inger Nordin Olsson, regional vaccinationssamordnare för covid-19.
Inger Nordin Olsson, regional vaccinationssamordnare för covid-19. Foto: Per Lindgren

Det är fortfarande viktigt att hålla i och hålla ut när det gäller restriktionerna för att få ner smittspridningen. Det var budskapet när Region Örebro län under tisdagseftermiddagen höll en digital informationsträff om coronaläget. Man berättade också när fas 4 av vaccineringen kan dra igång.

Smittan har visserligen visat tendenser till att gå ner, men den ligger fortfarande på en hög nivå. Som en följd av det förlängs rekommendationen att använda munskydd, preliminärt till den 31 maj. Det gäller när man åker med kollektivtrafiken och när man är i butiker och på serviceställen. I vård- och omsorgsmiljö gäller särskilda rekommendationer.

När det gäller vaccineringen går den bra. Enligt vaccinsamordnare Inger Nordin Olsson har den till och med gått lite snabbare än planerat. Därför har man kunnat tidigarelägga fas 4.

– I början hade vi sagt att vi kunde börja med fas 4 i maj-juni, sedan sa vi preliminärt andra halvan av maj. Nu vet vi att vi kommer att kunna börja under andra halvan av maj, alltså någon gång mellan 15 och 31 maj.

Femårsgrupper

Det är dock inte hela den resterande befolkningen som kommer att kunna vaccinera sig då.

– När vi kommer ner i fas 4 kommer vi att börja med femårsgrupper, som de flesta regioner har gjort.

I dagsläget kan personer som är födda 1961 och tidigare boka vaccination. När fas 4 kommer i gång börjar man med gruppen som är född mellan 1962 och 1966, och därefter de som är födda mellan 1967 och 1971.

En anledning till att man inte släpper bokningarna helt fria är att man inte vill riskera att bokningssystemet överbelastas och slås ut.

– Det skulle inte gagna någon. Vi vill att det ska vara säkert och tydligt, därför börjar vi med femårsintervaller. Sedan, när vi närmar oss 45-åringar, får vi se om vi tar större grupper.

Hon konstaterar att det är bra vaccinationstäckning på åldersgruppen över 65 år, att man har hög bokningsfrekvens på alla vaccinationsnoder och att det flyter på bra. Nu hänger det på tillgången på vaccin. Inger Nordin Olsson hoppas på ökade mängder.

– Då kan vi öka tempot ytterligare.

Artikeltaggar

CoronavirusetInger Nordin OlssonRegion Örebro länVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.