Ge besked om kärnförvaret

Ledare
PUBLICERAD:
Tunnel på 420 meters djup i Äspölaboratoriet.
Foto: Lars Pehrson / SvD / TT
Den svenska kärnkraften kan vara avvecklad om bara några år. De varningarna kommer nu från det statliga kraftbolaget Vattenfall. Orsakerna är att regeringen drar benen efter sig när det gäller besked om vad som skall hända med det utbrända kärnbränslet.

I onsdags i förra veckan kände sig Ringhals och Forsmark tvungna att gå ut med ett så kallat "urget market message" till elbörsen Nordpool, vilket Tidningen Näringslivet skrev om. Detta är elbolagen tvungna att göra vid händelser som riskerar att påverka elproduktionen och därmed elpriset. Senast den 31 augusti måste regeringen komma med besked om lagringen av kärnavfall, annars så hotas fem av Sveriges sex kvarvarande reaktorer, alltså de i Forsmark och Ringhals, med stängning under åren 2024-28.

Anledningen är att dagens mellanlagring, Clab, i Oskarshamn blir fullt 2023, och om det inte utökas så går det inte att producera ny kärnkraft eftersom det då inte finns någonstans att göra sig av med kärnavfallet.

Nu finns det planer på att utöka mellanlagringen, och det är ett beslut som ligger på regeringens bord. Som svar på larmet från Vattenfall sade också miljöminister Per Bolund (MP) till TT att regeringen överväger att ta ett separat beslut om just mellanlagret, skiljt från beslutet om den slutförvaring lång ner i berggrunden som är tänkt att ske vid Forsmark.

Fast det var ett sorts icke-svar. Besluten hänger nämligen ihop. Oskarshamns kommun gör nämligen inte tummen upp för en utbyggnad av mellanlagret innan det fattats beslut om slutförvaringen. Mellanlagret är inte tänkt för långtidsförvaring men det riskerar man ju om det inte blir något sådant besked.

Och där står vi nu, med en regering som högst medvetet drar benen efter sig i akt och mening att framtvinga en än mer förtida stängning av kärnkraften. Det är faktiskt otillständigt och en lek med hela vår elförsörjning. Det är inte lite vi pratar om heller – de berörda reaktorerna producerar 40 av de cirka 130 TWh som används i Sverige varje år.

Det är inte bara Miljöpartiets fel, även om det förstås är deras kärnkraftsnoja som är grundorsaken till den systematiska utmobbningen av kärnkraften som skett under lång tid. Socialdemokraterna låter dem hållas bara för att ha med dem i sitt regeringsunderlag, och så försöker man lura sig själva och väljarna att vindkraften kommer att kunna ersätta alla förlorade terrawattimmar.

En annan orsak som gavs kom från partiledaren Nyamko Sabuni (L) som sade att om MP erkänner att det finns en lösning på kärnbränsleförvaringen så kommer det också att undergräva motståndet mot kärnkraft. Och alla experter är eniga om att slutförvaret fungerar. Det har lagts mångmiljardbelopp i en särskild fond under många år för att forska kring det, och i Oskarshamn finns Äspölaboratoriets imponerande testanläggning. MP får heller inte glömma att oavsett vilket så måste avfallet slutligen tas omhand.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.