Hoppa till huvudinnehållet

VM-tester i Värmland: ”Alla är jätteglada över att få tävla igen”

Publicerad:
Linn Bylars var dominant när mountainbike-orienterarna äntligen fick börja tävla igen efter ett långt uppehåll. Här stämplar hon vid sista kontrollen i VM-testloppet på Skutberget.
Linn Bylars var dominant när mountainbike-orienterarna äntligen fick börja tävla igen efter ett långt uppehåll. Här stämplar hon vid sista kontrollen i VM-testloppet på Skutberget. Foto: Olov Öström

Det var en senkommen men ytterligt efterlängtad premiär när den svenska eliten i mountainbike-orientering fick börja tävla igen.

Efter ett drygt halvårslångt uppehåll på grund av coronapandemin var det i helgen säsongspremiär i Värmland.

– Alla är jätteglada över att få tävla igen, säger Mia Eronn, förbundskapten för det svenska mountainbikelandslaget efter de två VM-testloppen i Värmland.

Bara det allra främsta var inbjuda till VM-testerna, en medeldistans som Kils OK ordnade på Frykstahöjden på lördag och en långdistans på Sörmon utanför Karlstad arrangerad av OK Tyr.

Linn Bylars från hälsingeklubben Forsa OK var tävlingarnas stora dominant. Hon vann damklassen både på lördagen och söndagen.

– Det var verkligen superkul att få köra för fullt igen. Det är något annat att tävla istället för att bara träna, säger Linn Bylars.

Mia Eronn, förbundskapten för landslaget i mountainbike-orientering, var nöjd med de två testlopp som Kils OK och OK Tyr ordnade i helgen: ”Ni har fantastiska förutsättningar för sporten här”.
Mia Eronn, förbundskapten för landslaget i mountainbike-orientering, var nöjd med de två testlopp som Kils OK och OK Tyr ordnade i helgen: ”Ni har fantastiska förutsättningar för sporten här”. Foto: Olov Öström

Mountainbikeorientering är sporten där man kombinerar cykling med orientering. I de här testloppen var det inte tillåtet att cykla i terrängen utan deltagarna fick hålla till på de stigar och vägar som var återgivna på kartan.

– Långdistanstävlingen på Sörmon var verkligen snabbcyklad. Det var bara att döna på, skrattar Linn Bylars.

VM-laget är visserligen inte uttaget än men Linn Bylars kan känna sig tämligen säker på en plats i det. VM-tävlingarna går i Kuortane, en liten ort i mellersta Finland, i mitten av juni.

– Kul att VM blir av, tycker Linn Bylars. Men det kommer att bli väldigt speciellt till följd av pandemin. Vi får sitta i karantän 14 dagar innan, ta PCR-tester både innan vi åker och när vi är där i vår speciella VM-bubbla.

Ella Palm från Huskvarna tog i så det knakade i växlarna under VM-testerna i Värmland.
Ella Palm från Huskvarna tog i så det knakade i växlarna under VM-testerna i Värmland. Foto: Olov Öström

Några värmländska deltagare var inte inbjudna till VM-testerna. Det var bara de 20-talet åkare som förbundskapten Mia Eronn bedömt har möjlighet att kvalificera sig till VM.

Värmlänningarna fick chans att prova testbanorna efter det att eliten åkt.

Det svenska VM-laget tas ut efter två testtävlingar i Eskilstuna sista helgen i maj.

De två testloppen i Värmland gav ändå en bra indikation på hur eliten skött träningen under det rekordlånga tävlingsuppehållet sedan i höstas.

Landslaget har varit samlat två gånger under vinterhalvåret för träningsläger, på Öland och i Stockholm.

– Under samlingarna har vi bott en person var i de stugor vi hyrt för att minska risken för smittspridning. De ökade omkostnaderna i samband med det har gjort att vår budget redan har spruckit, berättar Mia Eronn.

Tog stämplingen? Marcus Jansson från Garphyttan lyssnar om hans stämpelpinnen registrerat stämplingen vid den sista kontrollen.
Tog stämplingen? Marcus Jansson från Garphyttan lyssnar om hans stämpelpinnen registrerat stämplingen vid den sista kontrollen. Foto: Olov Öström

Vid VM tävlas det på fem distanser: masstart, sprint, medel, lång och stafett.

Sverige tillhör inte det allra främsta nationerna. Ryssland och Tjeckien var dominerande när VM senast kunde avgöras, 2019.

– Vi hoppas på några topp sex-placeringar i Finland, säger Mia Eronn.

VM-testloppen hade förlagts till Frykstahöjden och Sörmon därför att terrängen där bedöms likna den som väntar i Finland under VM, det vill säga snabbcyklade stigar på tallhedar.

– Vilken fantastiskt skog och vilka fina stigar ni har här. Det är verkligen bra förutsättningar för mountainbike på de här ställena i Värmland, säger Mia Eronn, nöjd förbundskapten efter den svenska premiärhelgen.

Herrtestloppen fick två olika vinnare. På lördagen vann 20-årige Rasmus Nordgren från Falun. Långdistansloppet såg rutinerade Marcus Wadell, Ulricehamn, som segrare.

Viktor Larsson, landets främste på herrsidan, kom aldrig till start. Han satt i hemkarantän efter det att sambon drabbats av covid-19.

Artikeltaggar

CyklarKarlstadKilKils OKMia EronnOK TyrOrienteringSörmonSport

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.