Hoppa till huvudinnehållet

"Fastighetsägarna är med och förbättrar samhällen"

Publicerad:
Sanna Andersson är ny på jobbet som näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna Värmland.
Sanna Andersson är ny på jobbet som näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna Värmland. Foto: Lisa Olaison

Vilket sammanhang Sanna Andersson än träder in i, händer det saker runt henne. Hon har en naturlig talang för att nätverka, knyta ihop rätt personer med varandra, driva på och skapa resultat tillsammans med andra.

Det är en av nycklarna till hennes framgångsrika karriär.

Nyligen utsågs Sanna Andersson till näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna Värmland.

– Jättespännande! säger hon om sitt nya jobb.

Fastighetsbranschen har hon inte jobbat i tidigare, men i stället för att se det som ett problem är det för henne en positiv sporre.

– Fastighetsbranschen är viktig på många sätt. Det handlar inte bara om fastigheter, vi är med och förbättrar samhällen. Samhällsutveckling brinner jag för, det har genomsyrat alla mina jobb jag har haft tidigare.

Växte upp på herrgård

Sanna Anderssons uppväxt i Arvika var privilegierad. Under nästan hela hennes grundskoletid bodde hon, föräldrarna och hennes fyra syskon på Hillringsbergs herrgård, den anrika kulturbyggnaden vid Glafsfjordens strand. Där ägnade hon en stor del av sin fritid åt hästar. I tonåren började hon även tävla i banhoppning.

Men ännu viktigare än det ståtliga huset och de natursköna omgivningarna var hennes föräldrars inställning när det gäller barnuppfostran. Den byggde på frihet och stöd.

– Vi fick en otrolig frihet. Det har också alltid funnits ett stöd hemifrån. Det är min teori nu när jag har egna barn: att ha en stark anknytning till barnen så att de vågar testa sina vingar och att de vet att det finns något att falla tillbaka på.

Sanna Andersson vill jobba med saker som känns meningsfulla och som bidrar till något gott. Jobbet på Fastighetsägarna menar hon handlar om samhällsutveckling.
Sanna Andersson vill jobba med saker som känns meningsfulla och som bidrar till något gott. Jobbet på Fastighetsägarna menar hon handlar om samhällsutveckling. Foto: Lisa Olaison NWT

Vingarna testades direkt efter examen på Solbergagymnasiet i Arvika. Då blev det ett års studier i politik och ekonomi på universitetet i Perugia, Italien. Fascinationen för Italien hade hon fått med modersmjölken.

– Mamma bodde i Italien när hon var ung och pratar flytande italienska.

Efter en pol mag (akademisk examen i statsvetenskapliga ämnen) på Karlstads universitet startade hennes yrkeskarriär på kommunledningskontoret i Karlstad. Där jobbade hon med att utveckla samarbetet mellan Karlstads universitet och kommunen. Frågor som rörde ungdomsfullmäktige låg också på hennes bord.

Under sin tid på kommunen fick hon även viktiga internationella erfarenheter.

– Genom olika EU-projekt fick jag dra nytta av mina språkkunskaper och att jag älskar att lära känna nya kulturer och människor.

Sanna Andersson, näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna Värmland,  tillsammans med Cecilia Fjellman Fredholm, verksamhetsledare på Nyföretagarcentrum södra Värmland. De ses på jobbet eftersom båda organisationerna har kontor i Näringslivets hus i Skeppet i inre hamn, Karlstad.
Sanna Andersson, näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna Värmland, tillsammans med Cecilia Fjellman Fredholm, verksamhetsledare på Nyföretagarcentrum södra Värmland. De ses på jobbet eftersom båda organisationerna har kontor i Näringslivets hus i Skeppet i inre hamn, Karlstad. Foto: Lisa Olaison

Hon deltog i demokratiprojekt i Turkiet och ett samverkansprojekt med de baltiska länderna. Därefter blev hon handplockad av OECD till ett högnivåprojekt i Jordanien som gick ut på att stärka ungas och kvinnors delaktighet i de lokala valen.

Resan genom Jordanien var en livsomvälvande upplevelse, säger hon. Särskilt kvinnornas situation berörde henne.

– Framför allt gav det perspektiv. Här hemma pratar vi skärmtid med barnen, där är frågan hur många som dör på väg till skolan på grund av trafiksituationen.

Sanna Andersson

Ålder: 36

Bor: På Råtorp i Karlstad

Familj: Sambo Martin, två barn, ett bonusbarn. (Sandra är höggravid och väntar ett barn till i månadsskiftet maj/juni).

Ser på : Tittar inte så mycket på tv men fastnar i serier. Helst serier med någon slags verklighetsbakgrund så att man kan lära sig saker, om historia till exempel.

Lyssnar på: Väldigt blandad musiksmak. En del poddar, favoriten är USA-podden.

Äter helt: italienskt

Dricker helst: champagne

Favoritplats i världen: familjens lantställe i Tjärnebacka i Glava. Det är pappas barndomshem som nu fungerar som samlingspunkt för hela storfamiljen med barn och barnbarn.

Intresse: jag älskar att resa och hälsa på släkt och vänner runt om i världen. Jag har alltid löparskorna med mig, det är bästa sättet att utforska platser.

Gör en ledig dag: Umgås med barnen och familjen.

Intresset för att skapa samverkan och viljan att göra något gott för andra avspeglar sig också i Sanna Anderssons engagemang i Rotary, där olika former av välgörenhetsarbete är en viktig del.

President i Rotaryavdelning

Hennes första kontakt med organisationen var för cirka tio år sedan när hon fick chansen att delta i en av deras ledarskapsutbildningar. För ett par år sedan betalade hon tillbaka till organisationen genom att bli aktiv medlem, och nästan omgående blev hon aktiv i styrelsen. Nästa år tar hon steget och blir president i Karlstad City Rotary.

Välgörenhet har hon också ägnat sig åt i Team Rynkeby, ett nordiskt projekt som bygger på att lag cyklar gemensamt från Sverige till Paris, med syftet att samla in pengar till Barncancerfonden.

– När jag kom hem från Jordanien kände jag att jag vill engagera mig mer, jag vill göra skillnad. Samtidigt hade jag precis sprungit mitt andra maraton, och jag ville hitta nästa fysiska utmaning. Då väcktes tanken på Team Rynkeby.

Inte helt oväntat hamnade hon också i Team Rynkebys styrgrupp för Värmland.

– Mitt ansvar var att jobba med pr och event och hitta sponsorer.

Efter allt ideellt arbete med pr och events och praktiska förberedelser väntade 2018 den stora fysiska utmaningen att tillsammans med laget cykla 16-23 mil per dag i åtta dagar, från södra Sverige till Paris.

– Det var en otroligt stark upplevelse som bara dem som var med kan förstå. En natt cyklade vi till klockan tjugo över två innan vi kom fram till etappmålet. De starka hjälpte de svaga och det var en väldigt stark lagkänsla. Man lär verkligen känna sig själv under sådana förhållanden.

Hur gick det för dig?

– Jag är utrustad med ett jäkla pannben, jag kände mig bara starkare och starkare. Jag hade kunnat cykla hem också, jag var helt lyrisk i min cykelbubbla.

Nästa jobb blev på Visit Karlstad, där hennes uppdrag var att utveckla Karlstad som mötesdestination och få stora konferenser till KCCC.

När Maria Frisk, som tidigare hade jobbet som näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna Värmland, ringde och frågade Sanna Andersson om hon inte skulle söka jobbet efter henne började hon fundera på om det här med fastigheter kanske var något för henne.

Efter en lång rad intervjuer och personlighetstester blev hon erbjuden jobbet för cirka två veckor sedan.

Fastighetsägarna är en rikstäckande branschorganisation med lokal förankring. I Värmland har man cirka 450 medlemmar.

Utveckla branschen

Nu i början handlar Sanna Anderssons jobb till stor del om att lära känna organisationen. Därefter ska hon hitta former för att utveckla fastighetsbranschen.

– Här ska jag stötta medlemmarna och skapa bra förutsättningar för både den lokala och regionala fastighetsmarknaden. Det handlar om att samverka och jobba tätt ihop med kommuner, näringsliv och övriga aktörer och hitta gemensamma frågor. Jag trivs i roller där jag får skapa nätverk och mötesplatser, lyssna in och knyta ihop.

Fastighetsägarna har en viktig roll i samhällsutvecklingen, menar hon.

– Det finns många fastighetsägare i stan som är beredda och vill jobba långsiktigt för stans bästa och känner ett väldigt engagemang. Det är viktigt att lyssna på dem som vill vara med och bidra till utvecklingen av stan, de är jätteviktiga.

– Det handlar om att vi vill att den här regionen ska vara en attraktiv plats där människor vill leva och verka.

Sanna Andersson, Fastighetsägarna
Sanna Andersson, Fastighetsägarna Foto: Lisa Olaison NWT

Artikeltaggar

ArvikaBarncancerfondenFastighetsägarnaHillringsbergKarlstadKarlstads universitetNyheterOECDSanna AnderssonSolbergagymnasietTeam Rynkeby

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.