Hoppa till huvudinnehållet

Minna Svärd gjorde rekordhopp i åskdrabbad tävling

Publicerad:
Minna Svärd vann stavhopp på 4,04 i helgens collegetävling i USA.
Minna Svärd vann stavhopp på 4,04 i helgens collegetävling i USA. Foto: Trevor Fleeman

Värmländskan Minna Svärd har slagit till igen i amerikanska collegefriidrotten.

I senaste tävlingen blev det tre guld och ett rejält distriktsrekord i stavhopp.

Minna Svärd brukar dominera de regionala tävlingarna i Lone Star Conference i Texas och helgens säsongsfinal i Canyon var inget undantag.

22-åringen från Hynboholm och studerande på Texas A&M University-Commerce tog tre guld, i 400 meter häck, stav och stafett.

Hon imponerade extra mycket i stav, där det blev överlägsen triumf på 4,04, hennes femte seger i grenen totalt och hela 74 centimeter bättre än tvåan Joey Zimmerman.

Resultatet innebar också personrekord utomhus med 18 centimeter (3,93 inomhus från 2019), klubbrekord för IF Göta, distriktsrekord för Värmland, skolrekord, tävlingsrekord och elfteplats på USA:s årsbästalista.

4,04 är också kvalgränsen till den stora avslutande tävlingen, Nationals (NCAA), som går i Michigan sista helgen maj, it hon sedan tidigare också kvalificerat sig på 400 häck.

Minna Svärd gick in på 3,45, tog sedan personrekordet 3,87 och höjde till 4,04, som hon tog i första försöket.

Hon försökte också på 4,10, men avbröts av ett våldsamt åskoväder och hann bara två hopp, det sista fick hon bara 15 sekunder på sig, därefter avbröts hela tävlingen i fyra timmar.

Minna Svärd var också bäst i 400 meter häck.
Minna Svärd var också bäst i 400 meter häck. Foto: Christine Olsson/TT

I omstarten tog Minna Svärd hem försöken på 400 meter häck avstannande på 59,37.

Finalen en dag senare stördes av kraftig vind, upp till 15 sekundmeter i byarna, men Minna lyckades i alla fall vinna, på 1.00,39, långt från personrekordet 58,13, satt i samma tävling 2018.

Tvåan Mijah Collier hade 1.04,52.

Minna Svärd satte punkt med en stark slutsträcka i segerloppet på 4x400 meter stafett.

Artikeltaggar

FriidrottIF GötaMinna Svärd

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.