Hoppa till huvudinnehållet

Lekfull nystart i allvarlig tid på Värmlands museum

Publicerad:
Den interaktiva utställningen XYZT Abstrakta landskap är en av tre utställningar som öppnas när Värmlands museum bryter sin långa pandemistängning. Johanna Henriksen och Karin Åberg Waern prövat den digitala skrattspegeln, ett av många inslag som lockar till rörelse och experiment.
Den interaktiva utställningen XYZT Abstrakta landskap är en av tre utställningar som öppnas när Värmlands museum bryter sin långa pandemistängning. Johanna Henriksen och Karin Åberg Waern prövat den digitala skrattspegeln, ett av många inslag som lockar till rörelse och experiment. Foto: Lena Richardson

Lekfullheten dominerar när Värmlands museum åter öppnar för besökare på måndag.

– Vi låter människor bli barn igen, säger den franska konstnären Claire Bardainne, en av aktörerna bakom utställningen XYZT, som inbjuder till lek och rörelse för alla åldrar.

Måndagen den 17 maj är det dags efter lång väntan: då öppnar Värmlands museum igen efter sin halvårslånga pandemistängning.

– Vi är redo! Vi har varit redo ganska länge och det ska bli jättehärligt att öppna igen, verkligen! säger utställningschefen Karin Åberg Waern.

Tre utställningar står klara att äntligen möta besökare: Värmlandsbördige Matti Klenell bjuder in till sitt designuniversum i största utställningshallen, Ung svensk form visar prisade designföremål i en annan och därtill blir det ett interaktivt äventyr, signerat den franska konstnärsduon Adrien M & Clarie B.

Karin Åberg Waern utforskar en av de nio stationerna i XYZT-utställningen.
Karin Åberg Waern utforskar en av de nio stationerna i XYZT-utställningen. Foto: Lena Richardson

Tillbaka till barndomen

Att kliva in i rummet som den franska duon byggt upp med mörker, ljus och ljud är något alldeles extra. Känslan påminner om Lustiga huset på något klassiskt nöjesfält, men uppdaterat till en modern, digital version.

Utställningen heter XYZT Abstrakta landskap och besökarna kan själva påverka vad som rör sig därinne.

– Vårt främsta mål är att uppmuntra människor att komma i kontakt med sin egen barndom. Vi vill att de ska uppleva utställningen genom sina känslor och inte genom ett rationellt perspektiv, säger Claire Bardainne, som medverkade i måndagens pressvisning via länk.

Upptäckarglädje

Hon har en bakgrund inom grafisk design och scenografi och ser miljöerna i utställningen som ett annat slags natur, skapad i en svartvit, helt virtuell värld.

Här är det snarare känslan av de olika inslagen som väcker igenkänning, än exakta avbildningar av flygande insekter, böljande grässtrån och vågigt vatten.

– Vi vill att människor ska upptäcka och hitta på för oss. Vi fokuserar på rörelse och ögonblick. Som med moln – med fantasins kraft kan alla former föreställa alla möjliga saker. Vi koncentrerar oss mer på former mer än väldigt realistiska bilder.

Nya mönster skapas när Johanna Henriksen, redaktionschef på museet, rör vid skärmen.
Nya mönster skapas när Johanna Henriksen, redaktionschef på museet, rör vid skärmen. Foto: Lena Richardson

Utställningen är tänkt för hela familjen och att döma av pressvisningen, får även vuxna lust att leka när de kliver in i detta abstrakta landskap. Såväl journalister som utställningschefen utforskade möjligheterna.

– När man rör sig med kroppen i rummet händer det saker. Det är ett poetiskt landskap, ett föränderligt landskap som ändrar sig beroende på hur man själv går igenom det, konstaterar Karin Åberg Waern.

Hon uppskattar också det gränsland som duon utforskar.

Sverigepremiär i Karlstad

– De jobbar med digital konst och i gränslandet mellan olika konstarter, både performance, rörelse, dans, musik och på ett sätt man inte sett så mycket av. De jobbar med ny teknik, med innovationer, men med konstnärlig kreativitet på ett klassiskt sätt, och fixar det på ett sätt som vi inte sett så mycket av i Sverige.

Utställningen i Karlstad är Adrien M & Clarie B:s allra första i Sverige.

Bokstäverna XYZT syftar på dimensionerna i rum och tid, men de kan också utläsas som Exist, att vara till. Claire Bardainne är apropå det glad och tacksam över att utställningen är möjlig i dessa tider.

Hon ser den också som en chans för besökarna att få tillbaka något av det viktiga som hon tycker att vi blivit bestulna på genom alla restriktioner som pandemin medfört.

En utställning som inbjuder till rörelse blir det när en fransk konstnärsduo gör svensk utställningsdebut i Karlstad.
En utställning som inbjuder till rörelse blir det när en fransk konstnärsduo gör svensk utställningsdebut i Karlstad. Foto: Lena Richardson

– Det är en väldigt allvarlig tid och vi har väldigt få ögonblick med andra och vi behöver dem. Den här sortens projekt och de som vi arbetar med, artificiella, är här för att skapa de situationerna och det är väldigt symboliskt, men de är också väldigt användbara. Vi låter människor bli barn igen, säger Claire Bardainne.

Därför dröjde det

Den som vill besöka museet måste boka biljett i förväg och varje besökare får vara inne på museet i maximalt två timmar.

Hur är bokningstrycket?

– Det är en del bokningar, men det finns en del luft i systemet så det går fortfarande att boka, säger Johanna Henriksen.

Efterlängtad öppning: Värmlands museum öppnar på måndag efter sex månader utan besökare. Johanna Henriksen gav NWT en förhandstitt på utställningarna som nu blir tillgängliga.
Efterlängtad öppning: Värmlands museum öppnar på måndag efter sex månader utan besökare. Johanna Henriksen gav NWT en förhandstitt på utställningarna som nu blir tillgängliga. Foto: Lena Richardson

Många andra kulturinstitutioner har redan öppnat, några har aldrig ens stängt, men länsmuseet har väntat på klartecken från regionens smittskyddsenhet, vilket dröjde.

– Alla har olika förutsättningar och fattar beslut på sina grunder. Vi har haft en ganska svår situation i Värmland de senaste veckorna och att ta ansvar i en svår tid kan inte vara fel. Vi har haft dialog med smittskydd och de har avrått oss in i det sista. Nu verkar det ju som att det är en liten ljusning, även om vi inte ska andas ut ännu, säger Johanna Henriksen.

Utställningen XYZT Abstrakta landskap kan också upplevas via en app och en speciell bok.
Utställningen XYZT Abstrakta landskap kan också upplevas via en app och en speciell bok. Foto: Lena Richardson
DET HÄR GÄLLER

Värmlands museums coronaregler

Tidsbokning gäller för alla besök. Man bokar dag och tid via museets hemsida och 15 personer per halvtimme släpps in. Maximalt 148 personer får vara inne samtidigt och varje besökare har två timmar på sig.

Lekutställningen Sandbergs Sagovärld, Framtidslabbet och Skaparverkstan är stängda för besökare tills vidare av smittskyddsskäl. Även Cyrillushuset kommer att vara stängt över sommaren, men på grund av en vattenskada.

Länsmuseet på Sandgrund har tre utställningar klara inför nystarten:

• XYZT - abstrakta landskap

• Ung svensk form: Röster som håller. En jubileumsutställning.

• Matti Klenell: Stanna här en stund.

Alla tre kommer att visas över sommaren, de två förstnämnda till 29 augusti och Klenells till 31 oktober.

Även museets filialer ute i länet kommer att ha öppet i sommar.

Matti Klenell är redo att visa sitt universum – med hjärtat på Sandgrund
Matti Klenells utställning har stått klar länge, och får snart ta emot besökare. Matti Klenell kommer även själv att komma tillbaka till museet för att delta i ett seminarium om design.
Matti Klenells utställning har stått klar länge, och får snart ta emot besökare. Matti Klenell kommer även själv att komma tillbaka till museet för att delta i ett seminarium om design. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

DigitaliseringJohanna HenriksenKarin Åberg WaernKarlstadKonstMatti KlenellModeNöje/KulturRegion VärmlandSandgrundsuddenSmittskydd VärmlandTeknik och vetenskapUtställningarVärmlands länVärmlands museum

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.