Vi borde bli mer som Black Moses

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Foto: TT/NWT
Om jag hade fötts för några hundra år sedan och min far varit bonde så hade min väg i livet varit glasklar.
Bondmora, gift med någon på bygden.

Några funderingar på hur jag skulle förverkliga mig själv hade jag sannolikt inte haft, inte heller hade jag behövt känna ångest över det faktum att jag inte varit på gymmet på hela veckan. Jag hade haft fullt upp med att överleva – utan tid att fundera på samhällsfrågor eller möjlighet att göra min röst hörd.

Är ett sådant liv något jag hellre skulle välja framför det liv jag har förmånen att leva i dag? Självklart inte. Men även om vårt moderna liv är bättre på många sätt betyder det inte att det har blivit enklare att leva. Snarare verkar problemen bli fler och svårare ju mer vår förmåga och våra möjligheter att påverka vår tillvaro ökar.

I dag saknas inte svåra och viktiga frågor. Miljöförstöring, karriärval, integration och relationer är bara några exempel.

Mäns våld mot kvinnor har den senaste tiden fått berättigad uppmärksamhet. Det finns ingen ursäkt för män som slår, våldtar eller mördar kvinnor. Höj straffen så skrämmer vi bort problemet, ropar många. Som om år av upplevd desperation, upplevt utanförskap, bristande förmåga att hantera relationer och konflikter, missbruk, trasslig ekonomi eller vad det än må vara skulle kunna trollas bort med hot om ett extra år i fängelse. Hur många tänker på sådant i de mörkaste ögonblicken av livet när brotten begås?

Själv känner jag mig tveksam till enkla svar på svåra frågor. Men undantag finns och ibland påminns man oväntat om det. I en frågelek i NWT:s helgbilaga ramlar jag plötsligt på Harriet Tubman. Tänk att jag aldrig hört talas om denna fantastiska kvinna! Black Moses. 1849 rymde hon från sina slavägare och kom att göra sig känd som en av de modigaste frihetskämparna i historien genom sin kamp mot slaveri, rasism och för kvinnlig rösträtt.

Harriet Tubman
Foto: Harvey B. Lindsley

Mer än ett och ett halvt sekel har gått sedan dess. En enskild individs möjlighet att påverka borde inte ha blivit mindre. Jag önskar att jag och fler använde möjligheten att stå upp för jämlikhet och alla människors lika värde precis så självklart och modigt som Harriet Tubman gjorde.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.