Ta inte fasta på S löften om fastighetsskatten

Publicerad:
Spela inte tärning om fastighetsskatten. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det går ett spöke genom socialdemokratin – fastighetsskattens spöke. Trots att den oerhört impopulära skatten på goda husgrunder avskaffades 2008 så dyker den ständigt upp i diskussionerna. Till och med förre statsministern Göran Persson (S) erkänner nu att det var fastighetsskatten som bidrog till att man förlorade valet 2006 och Sverige fick en alliansregering som avskaffade den.

Att nationalekonomer och riksbankschefer gillar fastighetsskatten är inte så konstigt. De ser ju snävt att det är en utmärkt skattebas som inte flyttar på sig, till skillnad mot kapital. Så den kan man gott hårdbeskatta för folk måste ju ha någonstans att bo. En sådan omoralisk cynism får man ju räkna med från det hållet.

Vänsterfolk skriver vanligtvis också under på sådana tankegångar. De vill ju generellt ha höga skatter för att finansiera den omättliga välfärdsstaten, och då är det också praktiskt med fastighetsskatt. Till det kommer en fördelningspolitisk dimension om föreställningen att beskatta "de rika" i sina stora flotta villor. Men det var mest vanligt folk som drabbades av den gamla fastighetsskatten, och så skulle det även bli med en ny. Många kan tvingas gå från hus och hem.

Inför höstens socialdemokratiska partikongress är det nu många tunga S-distrikt som gått ut och förespråkat en återinförd fastighetsskatt. Bland dem finns Stockholmsdistriktet, där Anders Ygeman är ordförande. De backas upp av Göteborgsdistriktet och Skåne. Till det kommer fackförbund som Kommunal, S-föreningen Reformisterna och LO-ekonomerna. Även regeringspartnern Miljöpartiet gillar numera också fastighetsskatten, och så givetvis Vänsterpartiet.

Dessa krav blir svårt att bortse ifrån och har gett partistrategerna skrämselhicka. De vet vilken valförlorare fastighetsskatten är, hur tacksam den är för angrepp från oppositionen. Moderaterna och Kristdemokraterna har redan sagt att tänker stoppa eller riva upp ett eventuellt beslut om fastighetsskatt.

Sålunda kände sig statsminister Stefan Löfven (S) manad att häromdagen – i ett inlägg på Facebook – säga nej till en ny fastighetsskatt. Det är förvisso nog en ärligt menad avsikt, och partiledningen ser med oro över den medvind tanken på ett återförande har i partiet. Men likväl finns det knappast anledning att pusta ut.

Löfven har redan fått intern kritik för utspelet. Så hur stark är hans ställning egentligen? Dessutom tror allt fler att han tänker sluta under nästa mandatperiod. En av de möjliga efterträdarna är finansminister Magdalena Andersson (S) och hon har i alla fall tidigare sagt att en fastighetsskatt inte kan uteslutas. Socialdemokratiska finansministrar brukar också gilla fastighetsskatter.

Så lita inte på några löften från Löfven eller andra ledande socialdemokrater när de säger att det inte blir någon ny fastighetsskatt. Vad de säger innan valet kan betyda något annat efter valet.

Artikeltaggar

AlliansenAnders YgemanFacebookFastigheterGöran PerssonKommunalKristdemokraternaLedareMagdalena AnderssonMiljöpartietModeraternaSkatterStefan LöfvenVänsterpartiet

Läs vidare