Här bjuds böcker till badet i sommar

Publicerad:

I ett försök att få fler att läsa mer placerar Årjängs kommun ut böcker på badplatser i kommunen.

– När man får se något nytt i sin invanda miljö så blir det intressant, säger bibliotekschefen Ulla-Carin Stenberg.

Bokförsäljningen har ökat under pandemin, kanske ett tecken på att fler vill läsa. Som ett steg i att öka läsningen ännu mer drar Årjängs kommun igång ett litet läsfrämjande projekt i sommar. Detta genom att placera ut – bokholkar.

Hjärnan bakom holkarna är kommunens kulturutvecklare Marie Pettersson, som burit på idén flera år.

– Jag såg att man gjort något liknande i Skottland, med gamla telefonkiosker. Så först försökte jag få tag i gamla telefonkiosker, men det gick inte. Sedan hade jag tanken om att ett boktält, men det var ogörligt.

Marie Pettersson, kulturutvecklare i Årjängs kommun
Marie Pettersson, kulturutvecklare i Årjängs kommun Foto: Peder Kaldal/NWT Arkiv

Till slut landade planerna i små holkar.

– De har jag ritat och arbetsmarknadsenheten har tillverkat dem.

Bokholkarna kommer att finnas på de åtta kommunala badplatserna, men vad innehåller de?

– Vi får mycket böcker från Statens kulturråd, böcker som går under namnet garanterat bra böcker och som vi får för att sprida på bästa sätt. En del har vi köpt in och vi behöver inte dubbletter av allt, säger Ulla-Carin Stenberg, bibliotekschefen i kommunen.

Bibliotekschefen Ulla-Carin Stenberg vid en av holkarna. Med på bilden är också Daniel Markstedt som jobbar på biblioteket i Årjäng.
Bibliotekschefen Ulla-Carin Stenberg vid en av holkarna. Med på bilden är också Daniel Markstedt som jobbar på biblioteket i Årjäng. Foto: Årjängs kommun

Tidigare har man placerat böcker på exempelvis lanthandlar och fritidsgårdar, men nu får alltså sommarbadare ta del av litteraturen.

– Det kommer att vara både barn- och vuxenböcker. Så när man har tröttat på badet kanske någon vuxen kan läsa en bok, och hinner man inte klart får man ta med den dem.

Sedan är tanken att kan återlämna på samma ställe eller i en annan holk. Det är inte bara kulturrådsböcker, utan även annan skön- och facklitteratur kommer häcka i holkarna.

– Det blir många olika ämnen, sånt man inte visste att man var intresserad av och böcker man inte visste fanns, säger Ulla-Carin Stenberg.

Så här kommer holkarna att placeras på badplatser. Och de är satta i lä-läge. Eventuellt kan de även dyka upp i småbåtshamnar i kommunen.
Så här kommer holkarna att placeras på badplatser. Och de är satta i lä-läge. Eventuellt kan de även dyka upp i småbåtshamnar i kommunen. Foto: Årjängs kommun

Får man ta med egna böcker och placera i bokholken?

– Ja, om det finns plats. Vi vill inte att det blir överfullt.

Skulle projektet slå väl ut finns all möjlighet att det återvänder kommande somrar.

– Vi anser att det ger ett mervärde till badplatserna och en utveckling av platsen.

Vad ska du läsa på stranden i sommar?

– Jag ska försöka läsa Michel Houellebecq som jag inte läst tidigare, men även Anna Tells senaste bok, säger Ulla-Carin Stenberg.

Artikeltaggar

Årjängs kommunBadplatserMarie PetterssonNöje/KulturNyheterSommarUlla-Carin Stenberg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare