Hoppa till huvudinnehållet

Göthe: Löfven i grumliga vatten

Publicerad:
Stefan Löfven varnade i SVT kraftfullt för att demokratin är i fara om Ulf Kristersson blir statsminister med stöd av SD. Många har reagerat på detta, bland annat flera tunga socialdemokrater på landsorten, som lever i verkligheten. Foto: Henrik Montgomery/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Statsministern påstår på fullt allvar att dessa partier hotar demokratin därför att de öppnat för samtal med Sverigedemokraterna, skriver Kjell Göthe.

Statsminister Stefan Löfven (S) har inte på flera år haft någon bra dag på jobbet. Han sitter visserligen vid rodret i en svår tid, men borde ändå ha hunnit med att åtgärda några av Sveriges akuta problem, som fortsätter fördjupas. Värst av alla just nu är den ökade brottsligheten, våldet och otryggheten, som drabbar vanliga medborgare.

Det är resultatet som räknas och hittills är regeringens lövtunt. Nu vill Löfven därför fokusera på annat och höjer tonläget och breddar sina beskyllningar mot oppositionen. Istället kan man tycka att han borde vara ödmjuk, hålla sig till fakta och be om politisk samling. Han gör tyvärr tvärtom.

Därför upprepar han i alla sammanhang den famösa kampanj Socialdemokraterna dragit igång mot främst Moderaterna och Kristdemokraterna. Statsministern påstår på fullt allvar att dessa partier hotar demokratin därför att de öppnat för samtal med Sverigedemokraterna.

Demokratin skulle alltså hotas när oppositionen vill få till en ny politik efter alla misslyckanden! Dessutom, SD-ledamöterna är invalda i riksdagen i demokratisk ordning och utgör numera vårt tredje största parti, så sluta mobba dem. Nyss kom en mätning om partiledarnas förtroende (Aftonbladet/Demoskop): Etta kom Ulf Kristersson (M), tvåa Jimmie Åkesson (SD) och trea Stefan Löfven.

Oppositionsledaren Kristersson sade i riksdagen: I snart sju år har Löfven styrt Sverige. Här skjuts en person ihjäl nästan varje vecka och det sker en skjutning nästan varje dag. Arbetslösheten och utanförskapet växer. Sverige ligger i EU:s bottenliga, vi har aldrig haft så många långtidsarbetslösa som nu. Är du, Stefan Löfven, nöjd med utvecklingen?

Kristersson fick förstås inget svar. Löfven gjorde som S-ministrar brukar göra i trängda lägen – att istället fantasifullt tala om vilket elände borgerliga regeringar tidigare ställt till med. De politiska beskeden från S inför framtiden saknas.

Socialdemokraterna har beslutat att kampanja mot främst M/KD och ifrågasätta deras demokratiska trovärdighet eftersom de utgör det största hotet mot att Löfven får fortsätta regera. På en presskonferens, hör och häpna, talade statsministern om Mussolinis maktövertagande i Italien och sade att det var liberala politiker som släppte fram honom.

Justitieminister Morgan Johansson (S) skrev på nätet: M och SD flyter samman. De är som två tvillingar, inte ens ett tränat öga kan skilja dem åt längre. Partisekreteraren Lena Rådström Baastad (S) påstod i en debattartikel att M radikaliserats och närmat sig extremhögern, att en glidning skett mot det odemokratiska hållet. Många såg i SVT:s program ”30 minuter” hur Löfven kraftfullt varnade för att demokratin är i fara om Kristersson blir statsminister med stöd av SD. Då låter han precis som Trump!

Även tunga socialdemokrater har reagerat på kampanjen. I Eskilstuna styr S tillsammans med M och C. Kommunalrådet Jimmy Jansson (S): Vi orkar inte hålla på med sådant där, vi har en kommun att sköta. Vi socialdemokrater måste istället börja berätta om hur vi ser på Sveriges problem och möjligheter.

I grannkommunen Katrineholm har S och M inlett samarbete. Kommunalrådet Göran Dahlström (S) säger: Jag ägnar mig aldrig åt att prata om andra partier, utan talar om vad vi skall göra i Katrineholm. Det är fullkomligt meningslöst att recensera vad SD tänker göra.

Kommunalrådet Carina Sammeli (S) i Luleå: Jag vill prata mer sakpolitik för väljarna ser inte politiken som en ”vem tar vem-lek” utan vill se resultat. (Citat hämtade ur Dagens Industri.)

Kjell Göthe

Politisk krönikör

Artikeltaggar

DemokratiDemoskopEskilstunaEUJimmie ÅkessonJimmy JanssonKatrineholmKjell GötheKristdemokraternaLena Rådström BaastadLuleåModeraternaMorgan JohanssonSigneratSocialdemokraternaStefan LöfvenSverigedemokraternaSVTUlf Kristersson