Hoppa till huvudinnehållet

Från Paradise Hotel till Statt i Kristinehamn

Publicerad:
PH-Jeppe bodde två nätter på Stadshotellet i Kristinehamn under sin vandring genom Sverige.
PH-Jeppe bodde två nätter på Stadshotellet i Kristinehamn under sin vandring genom Sverige. Foto: Maja Yngve

Jesper “Jeppe” Johansson är känd för sin trefaldiga medverkan i dokusåpan Paradise Hotel. Nu är han på en 220 mil lång vandring genom Sverige och har under veckan stannat till i Kristinehamn.

NKP har pratat med honom om stämpeln som dokusåpadeltagare, hans nya liv som hälsocoach och vikten av att utmana sig själv.

Paradise Hotel är dokusåpan där deltagarna bor på lyxhotell i Mexiko och tävlar om en halv miljon kronor. Det är ett socialt spel där deltagarna möts av utmaningar och twister varje vecka. För att få stanna kvar i paradiset gäller det att hitta en lojal partner som man kan stå säkert med i en parceremoni. Jesper “Jeppe” Johansson har medverkat i programmet tre gånger och vann 2013, i sin första säsong.

– Jag ville bara komma iväg och göra någonting roligt. Första gången var det min polare som sa att jag kunde åka till Mexiko, träffa snygga brudar och vinna en halv miljon. Så jag sökte och kom med.

De andra gångerna var det mer att dom ringde upp och frågade om jag ville vara med igen och då får man betalt för att vara med, berättar han.

Avslutat kapitel

Idag är Paradise Hotel ett avslutat kapitel för Jesper Johansson och han lockas inte av den livsstilen längre.

– För det första festar jag inte så mycket längre. Jag har gjort det väldigt mycket, det är inget som drar mig. Sedan så fick jag väl lite avsmak av det efter 2019. Folk gillar ju att generalisera i Sverige och man blir utdömd, vilket jag inte bryr mig om jättemycket men det är fortfarande en stämpel som sitter rätt djupt hos folk.

”Hade någon frågat mig om att vara med i Robinson så hade jag absolut sagt ja”, säger PH-Jeppe.
”Hade någon frågat mig om att vara med i Robinson så hade jag absolut sagt ja”, säger PH-Jeppe. Foto: Maja Yngve

Dokusåpadeltagaren betonar också att hans medverkan i programmet resulterat i betydelsefulla erfarenheter och lärdomar.

– Det har varit ett ganska så intressant kapitel. Att vara lite offentlig. Man lär känna sig själv på något mystiskt sätt. Jag är tacksam att jag var med i PH. Jag döljer inte det och försöker inte säga att jag inte har något med det att göra längre. Men nu vill jag hellre ha andra utmaningar, säger han.

Renande vandring

Idag har “PH-Jeppe” blivit “PT-Jeppe”. Han arbetar numera som hälsocoach och hjälper människor med kost och träning. Som ett sätt att inspirera andra till att röra på sig och samtidigt utmana sig själv både psykiskt och fysiskt genomför Jesper Johansson just nu en 220 mil lång vandring genom Sverige – från Skanör till Treriksröset.

– På en sådan här liknande pilgrimsvandring får man tid att reflektera, tid för att besöka insidan och kanske få svar på vissa frågor som är svårt att få svar på när man är omringad av yttre faktorer hela tiden. Jag skulle säga att det är en själslig vandring. Jag vill rena min själ.

Som en del av resan samlar Jesper Johansson också in pengar till välgörenhet. Djur står honom varmt om hjärtat och han har därför startat en insamling till Djurens Rätt.

– Jag vill inte påstå att det är för den sakens skull utan det är mer som en fin bonus och en extra morot. Jag hade gjort den här vandringen även annars. Jag har alltid varit emot den här industriella djurbehandlingen som pågår. Och då tänkte jag, varför inte samla in pengar till de som inte kan prata?

Beslutet att stanna i Kristinehamn under sin färd var inte planerat. Han har valt att inte ha en färdig rutt utan bestämmer sig successivt vart han ska gå.

– Det var bara rent spontant jag hittade Kristinehamn. Det låg bra till. Jag gillar hamnstäder, jag gillar vatten, berättar tv-profilen.

Vad tycker du om Kristinehamn så här långt?

– Såhär långt är det bra. Trevliga människor. Jag gillar den här värmländska dialekten som börjar komma fram. Kristinehamns kommun har varit väldigt fint. Jag gick den här inlandsvägen med mycket vilt. Jag fick se älg, rådjur och mycket boskap och hästar så det var väldigt härligt.

Kalla nätter

Jesper, som började sin resa den 12:e april, berättar att det har varit långt ifrån en dans på rosor. Under den stora delen av vandringen sover han i tält och var inte förberedd på kylan om nätterna.

– Jag har haft några mentala breakdowns på vägen, men det har oftast varit för att det var kallt. Vissa nätter har det varit minus fem typ. Jag förberedde mig inte på kyla utan mer för vind och vatten.

Jag såg på din Instagram-story att du sov inne på en toalett?

– Ja, då frös jag så mycket att jag till och med valde att sova inne på toaletten. Det var en sådan här gåva från gud. En offentlig toalett mitt i ingenstans. Det var handikappanpassat så att jag fick in min vagn och hela skiten. Jag har aldrig varit så lycklig över att se en handikapptoalett i hela mitt liv, skrattar han.

Den före detta Paradise Hotel-deltagaren planerar att nå slutmålet Treriksröset någon gång i juli. Han har mötts av mycket ifrågasättande kring varför man väljer att göra sådana här saker mot sig själv.

– Jag bodde i Stockholm tre månader innan detta. Man satte sig på tunnelbanan, åkte till gymmet, satt och jobbade framför datorn. Livet var ingen utmaning, allt bara rullade på. Det tycker inte jag är en nice känsla. Jag gillar utmaningar. Då blir man mer tacksam.

Nya idéer

Den 30-åriga inspiratören försöker vara så mycket som möjligt i nuet, men har redan tankar om nya projekt.

– Jag har funderat lite på att cykla hem via Norge när jag väl är där uppe liksom. Just Nordnorge har jag hört ska vara väldigt fint. Men jag vet inte. Jag kanske fastnar uppe i Norrland och aldrig kommer hem igen, säger han och skrattar.

Ingen mer tv?

– Hade någon frågat mig om att vara med i Robinson så hade jag absolut sagt ja. Och jag kanske söker i framtiden. Men just nu är det lite andra grejer som står högre upp min lista än att söka till program. Men händer det så händer det.

Artikeltaggar

Expedition RobinsonKändisarKristinehamnNöje/KulturParadise hotelVandring

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.