Älvstädarpaddling renade älven

Publicerad:
Byälven stränder och vatten städades med hjälp av kajak under lördagen. Foto: Alexander Lindhe

Under helgen återupptogs älvstädarpaddlingen i Säffle igen. Precis som allting annat, så fick kajakstädningen ha ett vilade år på grund av corona, men i lördags gav sig åtta glada paddlare ut för att rensa älven på skräp.

Älvstädarpaddlingen genomfördes första gången för två år sedan, år 2019, i samband med Säfflemarknaden. Förhoppningen då var att den här gemensamma skräpplockarsatsningen skulle bli en tradition, men sedan satte corona stopp för förra årets tur. Men nu har man alltså återupptagit kajakstädningen och satsar återigen på att försöka gör en tradition av älvstädarpaddlingen.

Katrin Steverding, utvecklingsstrateg i Säffle kommun, som också är engagerad i Friluftsfrämjandet i Säffle, fanns med bland de åtta paddlande som gav sig ut på skräpjakt.

– Det hela är en del av kommunens satsning på ett renare Säffle, där även fastighetsägare och föreningsliv är med och plockar skräp. Så nu när de tog tag i städandet i stan, så återupptog vi städningen av älven i samband med det, berättar hon.

 • Kajakstädning
  Kajakstädning Foto: Carolina Schützer
 • Kajakstädning
  Kajakstädning Foto: Carolina Schützer
 • Kajakstädning
  Kajakstädning Foto: Carolina Schützer
 • Byälven stränder och vatten städades med hjälp av kajak.
  Byälven stränder och vatten städades med hjälp av kajak. Foto: Alexander Lindhe
 • Kajakstädning
  Kajakstädning Foto: Carolina Schützer
 • Kajakstädning
  Kajakstädning Foto: Carolina Schützer
 • Kajakstädning
  Kajakstädning Foto: Carolina Schützer
 • Kajakstädning
  Kajakstädning Foto: Carolina Schützer
 • Kajakstädning
  Kajakstädning Foto: Carolina Schützer
 • Byälven stränder och vatten städades med hjälp av kajak.
  Byälven stränder och vatten städades med hjälp av kajak. Foto: Alexander Lindhe
 • Kajakstädning
  Kajakstädning Foto: Carolina Schützer
 • Byälven stränder och vatten städades med hjälp av kajak.
  Byälven stränder och vatten städades med hjälp av kajak. Foto: Alexander Lindhe
 • Kajakstädning
  Kajakstädning Foto: Carolina Schützer
 • Kajakstädning
  Kajakstädning Foto: Carolina Schützer
 • Kajakstädning
  Kajakstädning Foto: Carolina Schützer
 • Kajakstädning
  Kajakstädning Foto: Carolina Schützer
 • Kajakstädning
  Kajakstädning Foto: Carolina Schützer
 • Byälven stränder och vatten städades med hjälp av kajak.
  Byälven stränder och vatten städades med hjälp av kajak. Foto: Alexander Lindhe

Lång tur till Sandbacken

Plastpåsar, plockverktyg och fika fanns nedpackat hos de paddlande, som nu skulle ta sig från iläggningsrampen vid Brucegatan och vidare till Sandbacken. Man startade med en avstickare in till Stenmagasinet innan man paddlade utåt i älven för den tre timmar långa turen.

– Det är ju en lång tur att plocka skräp på, så vi får se hur mycket skräp vi kan få ihop. Sist fyllde vi fem säckar, säger Katrin.

De åtta som gav sig ut på älven under lördagen var medlemmar från Friluftsfrämjandet - och för några av dem var det första turen för i år. När de begav sig så var vädret soligt och skönt, men en regnskur och eventuellt åska hade spåtts längre fram under dagen.

– Det känns bra att få komma ut ändå, vi håller oss ju torra med torrdräkterna ändå. Det blir härligt med lite avrostning och samtidigt blir det manövreringsövningar när man ska sträcka sig efter skräp. Det är ju lite udda, men samtidigt väldigt kul. Avrosta paddlingen och plocka lite skräp under tiden, skrattar Katrin innan hon paddlar iväg.

Artikeltaggar

FriluftsfrämjandetKatrin SteverdingNyheterSäffle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare