Replik: Hur blir en högerkonservativ kulturpolitik

Debatt
PUBLICERAD:
Vilka tv- och radioprogram som kan komma att stryka på foten, kan vi än så länge bara spekulera kring, skriver Lars Mejern Larsson och Lawen Redar.
Foto: Christine Olsson/TT
För en mycket angelägen fråga är hur den kultursyn och kulturpolitik som KD företräder ska jämkas samman med den som M och SD står för, skriver Lars Mejern Larsson och Lawen Redar.

Svar till Roland Utbult, Elisabeth Kihlström och Mattias J Fröding (NWT 21/4).

Kristdemokraterna vill i sin replik slå fast att deras kulturpolitik är att lita på. Men något som inte klargörs är huruvida högerkonservativ kulturpolitik är att lita på. För en mycket angelägen fråga – som riskerar att förbli obesvarad ända till efter valet 2022 – är hur den kultursyn och kulturpolitik som KD företräder ska jämkas samman med den som Moderaterna och Sverigedemokraterna står för. Det är inte längre någon hemlighet att ett sådant samarbete är att vänta om det skulle vilja sig illa efter nästa val.

M vill ta bort den fria entrén till statliga museer och minska anslagen till folkbildningen med omkring 350 miljoner per år. SD å sin sida går mycket längre och vill skära ner på folkbildningen med uppemot en miljard per år. Kommer KD att säga okej till detta? Hur skulle detta drabba svenskt kulturliv? Hårt, är nog svaret.

I kulturutskottets ansvarsområde ingår också frågor som rör public service. På denna punkt tycks KD, M och SD vara överens om inriktningen – trion talar i varierande ordalag om ett ”smalare” public service. Men vad detta innebär i praktiken, och vilka tv- och radioprogram som kan komma att stryka på foten, kan vi än så länge bara spekulera kring. Här vore några förtydliganden önskvärda.

Man undrar också hur KD – som anser sig vara pålitliga i kulturpolitiskt avseende – resonerar kring kulturministerposten i en eventuell högerkonservativ regering. Kan man tänka sig att ge den till SD? Det tror vi att många med oss vill ha ett svar på. Om svaret är ja bör KD överväga huruvida det är smart att ge ansvaret till ett parti vars företrädare i närtid har kallat svenska journalister för ”nationens fiender”, och därtill vill straffa journalister vid ”partiskhet”.

Ett parti som ingår i en koalitionsregering kan inte helt och hållet köra sitt eget race, oavsett vilket politikområde det gäller. Därför är tiden kommen även för KD att redogöra för huvuddragen i den kulturpolitiska helhet som de vill skapa tillsammans med M och SD.

Lars Mejern Larsson (S)

Riksdagsledamot och ledamot i kulturutskottet

Lawen Redar (S)

Kulturpolitisk talesperson och tredje vice ordförande i kulturutskottet

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.