Hoppa till huvudinnehållet

Regionen prioriterar för att nå bredbandsmål

Publicerad:
Stina Höök (M)
Stina Höök (M) Foto: Helena Karlsson

Region Värmland vill bland annat prioritera hushåll, företagande, områden som har utmaningar med mobiltäckning samt samordning med andra regionala initiativ och stödinsatser.

Det slår regionala utvecklingsnämnden fast när Post- och telestyrelsen ska fördela 1,6 miljarder kronor till bredbandsutbyggnaden i Sverige.

– Bredband är en grundförutsättning för digitaliseringen, vilket är viktigt för omställning och utveckling i hela Värmland. Jag är glad över det goda samarbete vi haft med kommunerna och bredbandsaktörerna för att komma fram till vad vi valt att prioritera i det här beslutet, säger Stina Höök (M), ordförande för regionala utvecklingsnämnden i Region Värmland.

Post- och telestyrelsen har för avsikt att fördela de 1,6 miljarderna mellan Norrland, Svealand och Götaland utifrån data från senaste bredbandskartläggningen.

Varje region har fått peka ut vilka specifika byggnader som de anser är mest prioriterade för stödet. Prioriteringen görs utifrån att regionen väljer bland åtta förutbestämda kriterier som PTS har tagit fram.

Regionala utvecklingsnämnden vill bland annat prioritera hushåll, företagande, områden som har utmaningar med mobiltäckning samt samordning med andra regionala initiativ och stödinsatser. Det ska också finnas en känd efterfrågan av bredbandsutbyggnad.

Artikeltaggar

BredbandPolitikVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.