Hoppa till huvudinnehållet

Nödvändig lösning på akuta toalettbristen snart på plats

Publicerad:
Sedan den nya tullstationen i Hån längs E18 öppnade i juni i fjol har det saknats toaletter på området. Men nu har Tullverket lovat att en snart ska vara på plats.
Sedan den nya tullstationen i Hån längs E18 öppnade i juni i fjol har det saknats toaletter på området. Men nu har Tullverket lovat att en snart ska vara på plats. Foto: Christer Wik

När den nya tullstationen i Hån byggdes uppfördes det aldrig några toaletter utomhus för chaufförerna.

– Därför gör de sina behov ute på området. Det är en tragisk situation, säger tullaren Roger Nilsson.

Men nu är en toalett på gång.

90 miljoner kronor kostade den 2 200 kvadratmeter stora och väldigt efterlängtade nya tullstationen som togs i bruk den 23 juni förra året efter 30 års väntan.

Personalens arbetsmiljö förbättrades kraftigt, men för alla buss- och lastbilschaufförer och andra som besöker tullstationen i Hån strax väster om Töcksfors på E18 blev den istället försämrad.

Vid den gamla tullstationen i Hån fanns det två fristående toaletter för yrkestrafiken, men vid den nya stationen byggdes det aldrig några sådana.

– Det enda som finns är en handikappanpassad toalett i väntrummet, men det är ingen vanlig kundtoalett och det gör att det inte finns några toaletter på området för chaufförerna.

Gör behoven utomhus

– Det leder till att de går och letar och drar i dörrar så att våra larm går i gång. Och när de inte hittar någon toalett tvingas de göra de sina behov ute på parkeringen.

– Det är både det ena och det andra som vi ser resterna av och det är verkligen ingen trevlig miljö för oss som jobbar med att kontrollera fordonen. Samma sak är det för personalen vid speditionen som ligger bredvid oss, säger Roger Nilsson, chef för Gränsskyddsgruppen.

Om tre veckor

Personalen har länge påpekat toalettbristen för Tullverket och nu, efter snart ett år, verkar en lösning vara på gång.

– Ja, nu har vi upphandlat en toalett som ska placeras utomhus på området. Tanken är att det ska ske i månadsskiftet maj-juni. Den kommer att tömmas och städas regelbundet, säger Martin Höglund på Tullverket.

– Det låter fantastiskt. En toalett är bättre än ingen. Sedan hoppas vi på en bättre och permanent lösning framöver, säger Roger Nilsson efter Tullverkets besked.

Artikeltaggar

HånRoger NilssonTrafikTullen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.