Vårfloden är på väg – så stor förväntas den bli

Publicerad:
Snart forsar smältvattnet fram mot Klarälven. Foto: Aron Eriksson

Vårfloden är på väg! Efter en seg start kan boende längs med Klarälven från och med nästa vecka sakta men säkert se flödet öka.

– Vårfloden kommer nästa vecka men vi har inga stora flöden att vänta, säger Claes Kjörk, vattenregleringsansvarig på Fortum.

Trots att vi till och från har fått känna solen på näsan har nätterna varit kalla.

Viss snö har hunnit smälta undan men från fjällen har det inte börjat röra på sig än.

– På grund av de kalla nätterna har smältningsprocessen inte kunnat ta fart. Varje dag har den börjat om igen, vi har därför inte fått något stadigt flöde än, säger Claes Kjörk.

Vårfloden är två till tre veckor senare är vanligt.

– Det har gått väldigt långsamt i år och det verkar som att vi har en liten vårflod att vänta.

Enligt prognosen just nu kommer snösmältningen kicka igång i mitten av nästa vecka. Sakta men säkert kommer flödet att öka men det kommer att gå långsamt.

– Vissa år kan man behöva flytta grejer som man har ställt längs med älvens kant. Så ser det inte ut just nu men det är viktigt att hålla koll för prognosen kan snabbt ändras.

Tappningen av Höljesmagasinet kan bli annorlunda i år på grund av det långsamma och svaga flödet.

– Det är möjligt att det får plats i magasinet. Vanligtvis behöver vi öppna luckorna men i år kan det bli så att turbinerna räcker.

Hur klimatförändringarna kommer att påverka vårfloden under kommande år är svårt för Claes Kjörk att svara på men vissa förändringar kan han se redan nu:

– Det vi kan se är att det är mer vatten på vintern än vad som är normalt. Det stämmer överens med beräknade scenarion om klimatförändringarnas konsekvenser och det "nya normala”.

Artikeltaggar

Claes KjörkFortumMiljöSnöVårVårflodVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare