Insändare: Stolpjägare stör djurens barnkammare

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Insändarskribenten vill att alla ska få röra sig i naturen, men med hänsyn till djurlivet.
Foto: Hasse Holmberg
Hur tänker Orienteringsförbundet, Karlstads kommun och Hammarö kommun när de drar igång stolpjakten Hitta Ut mitt i tiden när naturen är djurens barnkammare? Jag är helt och fullt för att alla skall få röra sig i naturen, men med hänsyn till djurlivet!

I norra delen av vår egen skog på Hammarö hade vi under flera år ett tranpar som häckade. För två år sedan sattes fem stolpar upp inom en radie på 300-400 meter, precis i häckningsområdet och tranorna gav upp.

Folk kommer med bil, kör så nära stolparna de kan och parkerar olämpligt för att gå så kort sträcka som möjligt till stolpen. De parkerar till och med på infarter till hus.

De kommer i full fart på cykel på uppmärkt ridstig och skrämmer hästarna.

Som markägare har jag aldrig blivit kontaktad och tillfrågad om lämplighet att sätta upp stolpar på min mark.

Det är självklart bra att fler hittar ut i skogen, men varför sätta stolparna där det redan finns andra möjligheter att röra sig i skogen (anlagda spår) och varför inte vänta till efter midsommar med tanke på att naturen från april till midsommar är djurens barnkammare?

Hur tänker Orienteringsförbundet, Karlstads kommun och Hammarö kommun när de drar igång stolpjakten Hitta Ut mitt i tiden när naturen är djurens barnkammare? Det undrar insändarskribenten.
Foto: Helena Karlsson

Cerrie

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.