Hoppa till huvudinnehållet

Efter vvs-skandalen: Kjell har startat företag – bara för tjejer

Publicerad:
Kjell Enlund erbjuder Therese Gauffin jobb på VVS-lottorna.
Kjell Enlund erbjuder Therese Gauffin jobb på VVS-lottorna. Foto: Helena Karlsson

Efter att ha hört Lina Dahlberg vittna om utsattheten hon upplever som tjej inom vvs-branschen fick Kjell Enlund nog. Han kastade sina egna planer i papperskorgen och lyssnade på vad hon önskade se för förändring. Nu har han startat ett företag bara för tjejer.

– Någon måste ju göra någonting för fan, säger han.

Som NWT tidigare berättat var det Kjell Enlund från Värme & Sanitet som initierade mötet på Nobelgymnasiet i mars.

Ensam tjej: Lina om en studietid präglad av slag, sparkar och trakasserier

– Jag ville bygga broar mellan utbildningen och yrket för tjejer. Jag hade lagt ett halvår på att planera och fundera. Jag hade många egna visioner men sedan började Lina berätta... Jag hade inte förstått att det var så illa så efter mötet satte jag mig i bilen och funderade.

Verkligheten hon precis hade vittnat om var en chock för honom, han var tvungen att backa bandet. Bygga nytt från grunden.

Byggnads efter Lina-skandalen: ”Machokulturen ska bort från branschen”

– Jag skrotade alla mina idéer efter det där mötet. Hon ville ha äldre tjejer att se upp till och behövde känna sig trygg på sin arbetsplats så jag startade ett bolag bara för tjejer och nu är det klart, bilarna står redo.

Therese Gauffin gick också på Nobelgymnasiets vvs-linje och har sedan dess arbetat i branschen i tre år. Nu erbjuds hon jobb direkt, på vvs-lottorna.

– På vvs-lottorna ska tjejerna driva företaget själva. Loggan är klar, den ska bara upp på bilen. Inget rosa, säger Kjell.

Viktig förebild

Kjell, eller ”Snäll-Kjell” som han har börjat kallas i branschen, hoppas att Therese vill börja jobba på vvs-lottorna och bli den förebild han menar behövs.

– Det låter intressant, jag skulle gärna testa det här, säger Therese.

För Kjell Enlund handlar inte företaget längre om Lina Dahlberg och det som utspelade sig på Nobelgymnasiet.

– Det handlar inte längre om det. Det har fått ringar på vattnet och blivit större nu. Jag har pratat med politiker och planerna på en vvs-vuxenutbildning med fokus på tjejer är i rullning. På så vis kan folk skola om sig och då kommer det in fler tjejer i den här branschen som om några år kommer att skrika efter folk.

Han hoppas också att vvs-lottorna kan få fler tjejer att vilja ge sig in i yrket.

– Det gick fort men varför vänta? Folk stöttar ju det här, det hör jag överallt men ingen gör ju någonting så då fick jag ta tag i det.

Artikeltaggar

ArbeteFöretagandeKarlstadNyetableringar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.