Hoppa till huvudinnehållet

28-årig vän åtalas för mordet på Kari, 58

Publicerad:
Kari Ylioja misstänks ha mördats av sin 28-årige vän i ett ödehus i Lesjöfors. Här ett foto tagit av Kari då han var i 30-årsåldern tillsammans med sin brorsdotter. Foto: Privat

Han misstänks ha slagit ihjäl tidigare skogsarbetaren Kari, 58, efter att de besökte hans mamma.

Därefter ska han ha städat undan blodet på brottsplatsen.

Nu åtalas den 28-årige mannen för mord på sin kompis.

Den tidigare skogsarbetaren Kari Ylioja gick så gott som dagligen och besökte sin 83-åriga mamma i Lesjöfors tillsammans med sin ögonsten, schäfern Vicky. De fikade tillsammans och han brukade gå och handla det hon behövde.

En söndag i slutet av november förra året tog han med sig en 28-årig vän hem till sin mamma.

Det var sista gången hon såg sin son i livet.

När han inte dök upp på tisdagen två dagar senare larmade hon polisen och Kari anmäldes försvunnen.

Hittades i ödehus

En knapp vecka senare, måndag 30 november, hittades Kari ihjälslagen i ett ödehus i Lesjöfors som tidigare hyrts av hans 28-årige kompis.

Kari hittades mördad i ödehuset som tidigare hyrts av hans 28-årige vän.
Kari hittades mördad i ödehuset som tidigare hyrts av hans 28-årige vän. Foto: Filip Kowalski

Rättsläkare konstaterade att Kari utsatts för grovt våld mot huvudet med ett trubbigt föremål.

Polisen fokuserade i ett tidigt skede på att söka efter den 28-årige vännen. Han greps två veckor senare efter att ha gömt sig en tid hemma hos sin mamma.

På torsdagen åtalades vännen vid Värmlands tingsrätt, misstänkt för mord på Kari.

”XX har dödat Kari Ylioja genom att tilldela honom ett stort antal knytnävsslag, sparkar, slag med armbåge, stampningar och/eller slag med okänt föremål mot huvudet och bålen.” skriver åklagare Stefan Wessberg i stämningsansökan.

Inne i ödehuset har polisen anträffat stora mängder blod på flera platser.

Bråkade högljutt

Kort tid innan det misstänkta mordet har flera personer sett Kari och 28-åringen när de var på Coop i Lesjöfors.

Vännerna var berusade och bråkade högljutt med varandra. 28-åringen uppträdde aggressivt och gjorde enligt åtalet utfall mot andra personer vid Coop.

En övervakningsfilm från ett hus nära ödehuset visar hur Kari och 28-åringen skäller på varandra och sedan försvinner in i byggnaden. Samma film visar sedan hur 28-åringen lämnar huset ensam vid klockan 03.45 måndag 23 november.

28-åringen har medgett att han orsakat Karis död, men nekar till rubriceringen mord då han hävdar att han inte hade något uppsåt att döda.

Rättegången inleds på tisdag nästa vecka.

Familjen om mördade skogsarbetaren Kari, 58Mördad 58-åring låg död en vecka – 28-årig vän begärs häktad för mordMamman om misstänkt mördade mannen: Jag larmade polisen

Artikeltaggar

ÅtalBrott & blåljusLesjöforsMord

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.