Hoppa till huvudinnehållet

Vit älg synlig i Charlottenberg – polisen har försökt skrämma den på flykt

Publicerad:
Erika Hilmersson tar gärna emot den vita älgen i sin trädgård.
Erika Hilmersson tar gärna emot den vita älgen i sin trädgård. Foto: Erika Hilmersson

De vita älgarna visar upp sig då och då i länet.

Den senaste tiden har många hört av sig till polisen om en älg i centrala Charlottenberg, vilket föranlett ett inlägg på sociala medier.

Det var under tisdagen som polisen i Värmland publicerade ett inlägg på Instagram rörande den vita älgen. Där skriver man att man fått in flera samtal om djuret.

– Det vi vet är att det är en vit älg som rör sig i centrala delarna av Charlottenberg, men vi har ingen uppgift om att den har varit aggressiv. Men det är en älg och det skrämmer folk eftersom man är rädd att den ska göra något, säger Linda Eriksson, operativ samordnare hos polisen i Arvika.

Den första händelserapporten kring den centralt spatserande älgen skrevs i februari. Därefter har det kommit in fler samtal och inlägget gjorde polisen för att visa att man är medvetna om att djuret rör sig i bebyggelsen.

 • Erika Hilmersson i Charlottenberg låter gärna den vita älgen få hälsa på i deras trädgård.
  Erika Hilmersson i Charlottenberg låter gärna den vita älgen få hälsa på i deras trädgård. Foto: Erika Hilmersson
 • ”Jag ser vita älgen jätte ofta vid Örngatan där jag bor. För min del är hon inte i vägen, hon är mycket vacker. Även någon berätta för mig att hon ska ha kalv. Aldrig sett en vit älg förut men när jag flyttade till Örngatan i januari har jag sett henne många gånger i skogskanten för att äta. ” Skriver Renate Tollefsen, Charlottenberg, som skickat bilden till oss.
  ”Jag ser vita älgen jätte ofta vid Örngatan där jag bor. För min del är hon inte i vägen, hon är mycket vacker. Även någon berätta för mig att hon ska ha kalv. Aldrig s… Foto: Renate Tollefsen
 • Fredrick Gilberg Svendsrud tog en selfie med älgen.
  Fredrick Gilberg Svendsrud tog en selfie med älgen.
 • Anne Gilberg, Fredricks mamma, tog också en bild med älgen.
  Anne Gilberg, Fredricks mamma, tog också en bild med älgen.
 • Lisa Gilberg Svendsrud med älgen i bakgrunden, fotograferad av Nicki Harbo Kristensen.
  Lisa Gilberg Svendsrud med älgen i bakgrunden, fotograferad av Nicki Harbo Kristensen.
 • Angelica Thellberg träffade på älgen vid en vägkant under torsdagen.
  Angelica Thellberg träffade på älgen vid en vägkant under torsdagen.
Läsarbilder

Har du bild på älgen?

Skicka dina bilder till webbredaktion@nwt.se, skriv Vita älgen i ämnesraden.

Orädd älg

I inlägget på Instagram skriver polisen att det krävs att ett djur orsakar avsevärd skada eller är farliga för människor, för att en avlivning ska bli aktuell.

Den nu aktuella älgen har inte gjort sig skyldig till någon av ovanstående punkter, utan framstår mer som orädd.

– Vi har gjort skrämselförsök, men älgen kommer tillbaka. Den verkar van vid människor.

Film: Här fångas vita älgen på film i centrala Charlottenberg

Hur ska folk agera kring den vita älgen?

– Vi vill att man ringer in om den är aggressiv och gör utfall, men i nuläget har vi inte fått in några sådana rapporter, säger Linda Eriksson och tillägger att man har en ständig dialog med kommunen och eftersöksjägare.

– Så vi bevakar ärendet.

Edapolitikern Hans Nilsson blev 2017 ”ansiktet utåt” för vita älgar. Då fångade han, på film, en vit älgtjur som badade. Filmen blev viral och har setts av runt 100 miljoner människor.

– Den som rör sig i Charlottenberg har jag inte sett mer än på bilder på Facebook. Det är en fin älg det också, men blir ännu finare när den tappar vinterpälsen.

Västvärmland är det område i länet där de vita älgarna oftast dyker upp.

Skulle du säga att de blivit vanligare eller mer sällsynta på senare år?

– De är nästan mer vanliga nu skulle jag säga, men ”tyvärr” bor jag i södra delen av kommunen och där har vi inga vita älgar, det är mer i Charlottenbergsområdet och på Arvikasidan de finns, säger Hans Nilsson.

Angående ovan nämnda film så är det fortfarande ett samtalsämne när han möter nya människor.

– De känner igen mig mer som älgfilmare än som politiker, det tycker jag bara är roligt. Det är kul att folk är intresserade av naturen och naturupplevelser. Mest stolt är jag över att National Geographic plockade upp filmen.

Har du stött på fler vita älgar sedan dess?

– Nej, inte efter att den jag såg försvann. Jag hade en bekant som i fjol hade en vit älgko med en vit och en brun kalv där han bor, så jag åkte dit men de visar sig inte på beställning, säger Hans Nilsson och skrattar.

Artikeltaggar

ÄlgCharlottenbergDjur och naturEda kommunHans NilssonInstagramPolisenVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.