Toppen är av allt att döma passerad och den tredje vågen är sannolikt den sista.
Kan Värmland nå en ny fas i pandemin om några månader?
Samtidigt finns det risk för nya utbrott efter valborg.
Men det kan dröja innan trycket på sjukvården lättar, säger smittskyddsläkaren Ingemar Hallén i en stor intervju med NWT.
När Region Värmlands lägesrapport publicerades i måndags blev det ännu tydligare.
Smittspridningen i länet går ner. Antalet nya fall hade minskat för tredje veckan i rad.
Trots det har ingen av smittskyddsläkarna i regionen, Anna Skogstam eller Ingemar Hallén, vågat lämna några besked om huruvida toppen är passerad.
Ökat tryck på iva – men antalet nya fall fortsätter minska i VärmlandTills nu.
– Jag kan våga säga att toppen sannolikt har passerat. Vi har sett en nedgång flera veckor i rad, säger Ingemar Hallén.
Sannolikt?
– Ja, som vi har sagt tidigare är varken toppar eller vågor några naturlagar. Smittspridningen har att göra med hur många nära kontakter vi har, dessutom finns faktorn med mutationerna kvar.
Det finns således inga garantier för att smittspridningen måste fortsätta gå neråt, förklarar han.
Örebroare vaccinerar sig i Värmland: ”Det förekommer trafik över gränsen”Och lokala utbrott kan fortfarande uppstå. Särskilt det oroar sig smittskyddsläkaren för i dagsläget efter valborgshelgen:
– Vi såg till exempel att efter påsken ökade smittspridningen relaterat till att personer hade umgåtts, bland annat. Och nu har vi haft de här helgdagarna, säger han och fortsätter:
– Någon effekt av det har vi inte sett än, men utifrån erfarenheten vi har från bland annat påsken och indikationer vi fått på att folk har träffats under ledigheten så finns risken att vi kan se utbrott kopplade till vissa grupper.
Men blir den tredje vågen den sista?
– Jag säger samma här. Det är sannolikt den sista vågen. Det beror också på om det skulle dyka upp någon helt ny mutation som kan påverka vaccineffekten.
Är det en stor risk?
– Det får nog en virolog svara på egentligen, men det är inget som finns nu, vad vi vet, säger Ingemar Hallén.
Ytterligare 153 värmlänningar har smittats av virusetNågra fall av den så kallade indiska mutationen har dykt upp i Sverige, har något bekräftat eller misstänkt fall hittats i Värmland?
– Nej, det har vi inte sett.
Endemi – några månader bort?
Flera medier har det senaste skrivit om att både Storbritannien och Israel gått in i den så kallade endemiska fasen efter sina lyckade vaccinationsprogram.
Vad betyder det?
– Endemisk betyder att en sjukdom eller smitta är ständigt förekommande – kan vara i varierande grad – i ett visst angivet område. Det kan även röra sig om samhällsspridning, men på en relativt låg nivå och med risk för lokala utbrott, säger Ingemar Hallén.
Sverige uppges nå den fasen inom ”ett par månader”. Det säger Folkhälsomyndighetens enhetschef Sara Byfors till tidningen Dagens Nyheter.
Ingemar Hallén tror på samma tidsperiod för Värmlands del.
– Ja, det stämmer. Och det beror på vaccinationstäckning i olika områden och i olika åldersgrupper. Har man sämre vaccinationstäckning på ett ställe riskerar man större utbrott. Man behöver ha minst 60 procent av den vuxna befolkningen vaccinerade för att nå fasen. Så det är fortfarande många värmlänningar som behöver vaccineras.
Sett till siffrorna som Folkhälsomyndigheten publicerade förra veckan har närmare 40 procent av alla över 18 år i Värmland fått en vaccinationsdos, och lite över 11 procent två doser.
Högt vårdtryck
Även om det ljusnat sett till smittspridningen i Värmland är trycket på sjukvården fortsatt väldigt högt – och har varit det under en längre tid.
Enligt siffror som NWT publicerat tidigare i veckan stod 50–59-åringarna för den största andelen inlagda patienter under april.
Först när vaccinationen nått alla över 50 år kan det komma att tydligt lätta på vårdtrycket, enligt Ingemar Hallén.
– Ja, sedan är det en fördröjning hos dem som har fått sprutan. Det tar cirka tre veckor efter första sprutan innan man får ett visst skydd, sedan ska man ha två sprutor också, säger han och fortsätter:
– När vi får en bra täckning på alla över 50 år, så borde det synas på antalet inlagda. Patienter under 50 år står för en förhållandevis liten andel.
Sedan i måndags påbörjade Värmland att vaccinera i den fjärde och sista fasen, där alla mellan 18–59 ingår.
Region Värmland startar fas 4 – här är de som vaccineras förstFörst ut är alla mellan 55 och 59 år. De mellan 50 och 55 planeras preliminärt att släppas på vecka vecka 20 och 45–49-åringarna vecka 23.
Så undviker du att smitta andra
Du ska stanna hemma om du känner dig sjuk, även om du har milda symtom.
Tänk på att hålla avstånd till andra, både inomhus och utomhus.
Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, minst 20 sekunder. Går inte det kan man använda handsprit med minst 60 procent alkohol.
Hosta och nys i armvecket. Undvik att röra vid ansiktet.
Läs mer:
Stor intervju med överläkaren Johan Styrud: Jag har förlorat kollegor i smittanEfter smitta, antikroppar och vaccin – Johanna, 31, fick covid-19 igenAvslöjar: Områden i Karlstad och Hammarö bland de värst drabbade i marsLinda, 44, förlorade sin pappa i covid-19 – anmäler sjukhusetFöräldrarna om Adam Alsings död: ”Vi saknar honom så oändligt”Minns du hur det såg ut innan pandemin?178 dagar på sjukhus – Hammaröbon Christer, 55, vårdades med konstgjord lungaStatistik: Så många bekräftade coronafall har Värmland