Hoppa till huvudinnehållet

Spelet om arbetslivet – Felix från Grums visar springvikariernas tuffa villkor

Publicerad:
Felix Falk har gjort ett eget brädspel, som både är ett debattinlägg och ett roligt spel. I spelet Springvikarierna gäller det att få ihop till hyran, samtidigt som man klarar sig från att gå in i väggen. Spelet är baserat på verkliga berättelser från vikarier med otrygga arbetsvillkor.
Felix Falk har gjort ett eget brädspel, som både är ett debattinlägg och ett roligt spel. I spelet Springvikarierna gäller det att få ihop till hyran, samtidigt som man klarar sig från att gå in i väggen. Spelet är baserat på verkliga berättelser från vikarier med otrygga arbetsvillkor. Foto: Lena Richardson

Hur desperat är du efter att bli inringd för ett jobb? Hur mycket månad är det kvar i slutet av pengarna? Orkar kroppen ett nattpass till?

I ett nytt brädspel står springvikariernas osäkra tillvaro i fokus. Spelkonstruktören är Felix Falk, 32, från Grums och snart ska hans spel spelas över hela landet.

Han kunde ha skrivit en debattartikel, en novell eller kanske en teaterpjäs, men när Felix Falk gör ett inlägg i debatten om osäkra anställningsförhållanden, blir det i form av ett brädspel.

– Det jag kan är att göra spel, förklarar han.

Han har gjort egna brädspel för husbehov tidigare, men vikariespelet han började utveckla för två år sedan kommer att spelas även långt från vardagsrummet hemma i Grums. Studieförbundet ABF har nappat och med stöd från Arbetarrörelsens kulturfond är det klart med produktion av de 450 första spelen.

– ABF har köpt in ett stort gäng spel och så ska vi bygga en studiecirkel tillsammans, där spelet är en av delarna, förklarar han. Det känns jättekul.

Han har också gått ut på sajten Kickstarter för att samla in pengar för att också kunna ge ut Springvikarierna på den öppna marknaden.

Politiken är poängen

Felix berättar att han först tog sin spelidé till ett vanligt spelföretag, men där blev det nej:

– De tyckte att det var för politiskt och att vi skulle tona ner det, men det är ju det som är hela poängen. Det här är ett spel man spelar i första hand för att det ger en rolig spelupplevelse, men det ger också något mer, säger han.

Intensiv tillvaro

Mersmaken är en inblick i hur det är att leva som timvikarie, inringd efter behov.

Målet spelarna strävar efter är att klara hyran och samtidigt undvika att gå in i väggen. Spelarna tävlar sig genom två veckor och längs vägen väntar möjliga jobbinhopp, men också kort som ger chans till andra upplevelser. Tackar du ja till en pizzakväll med kompisarna får du pluspoäng på hjärtekontot, men tappar på pengakontot när du missar jobbet du kunde fått.

Max Gustafsson har gjort illustrationerna till spelet, som snart kommer att användas i studiecirklar över hela landet.
Max Gustafsson har gjort illustrationerna till spelet, som snart kommer att användas i studiecirklar över hela landet. Foto: Lena Richardson

Spelkorten frestar också med sms-lån och sätter in stötestenar som riskerar att kasta omkull planeringen. Vem som får välja uppdrag först styrs av vem som angett högst desperationsnivå i sin jobbjakt.

Äkta berättelser

Felix Falk själv har ett fast jobb som lärare och har inte haft så många vikariat, men han har gjort research, så innehållet i spelet har verklighetsbakgrund.

Boken ”Lösa förbindelser - om kampen för fasta förhållanden i handeln” är en av hans huvudsakliga inspirationskällor. Vänner och familj har bidragit med berättelser och han har även tillsammans med tecknaren Max Gustafsson, som illustrerat spelet, efterlyst vikarieberättelser via Facebook.

– Vi har fått in hundratals historier och många av dem är med i spelet.

Felix Falk har gjort ett eget brädspel, som både är ett debattinlägg och ett roligt spel.
Felix Falk har gjort ett eget brädspel, som både är ett debattinlägg och ett roligt spel. Foto: Lena Richardson

Han är inte förvånad över gensvaret. Många lever med mobilen i handen för att inte missa inhopp.

– Jag har förstått att det här är en väldigt vanlig anställningsform, kanske inte just att jobba på sms, men att ha otrygga anställningar och inte veta när man ska jobba nästa månad eller nästa vecka, eller hur mycket.

Vad får det för det konsekvenser?

– Det är en stress som nöter ner en. Just att inte kunna planera, man blir trött, man slutar planera för att göra saker och vågar heller inte ta på sig några utgifter. Många drabbar det så hårt att de blir utbrända.

”Mer fri med fast jobb”

Spelet är fartfyllt och är fyllt med humor, om än av den lite svartare sorten. Felix hoppas att det ska ge skratt och igenkänning, samtidigt som det ska lyfta problemen med otrygga anställningsvillkor.

Han har inte mycket till övers för det som ibland kallas gig-ekonomi.

– När man intervjuar personer som lever i det här, längtar nästan alla efter en fast punkt i tillvaron. Man är mer fri om man har ett fast jobb, för då vet man när och hur mycket man jobbar och så kan man planera att vara ledig på riktigt sen.

”Lite obehagligt”

Att visa på ett samhällsproblem genom ett spel är ett annorlunda grepp.

– Jag tänkte att i spel finns ofta massa påhittad konkurrens, maktkamper av olika slag eller att man ska bygga upp något. Det här är en modern, riktig mekanism som har den här konkurrensen. Det är lite obehagligt, men det lämpar sig väldigt väl för en spelmekanik. Jag har försökt härma den ganska troget.

Felix Falk visar upp applådkortet, inspirerat av de glada tillropen till vårdpersonal under pandemin. Hur många poäng ger kortet? Noll. För applåder må vara varma, men de betalar inte hyran.
Felix Falk visar upp applådkortet, inspirerat av de glada tillropen till vårdpersonal under pandemin. Hur många poäng ger kortet? Noll. För applåder må vara varma, men de betalar inte hyran. Foto: Lena Richardson

Han ser spelet som ett komplement till andra debattinlägg i ämnet.

– Jag tror att de förstärker varandra. Jag tror att det kan ge någonting att spela spelet och att det kan nå människor som kanske inte skulle läst en debattartikel. Det kanske också kan få några att läsa en debattartikel eller förstå mekanismerna. Starkast tror jag det blir om man gör både och.

Trivs som lärare

Till vardags är Felix Falk lärare i matte och fysik på Karlbergsgymnasiet i Åmål.

Han har också redan ytterligare ett brädspel på gång, ett strategispel som kommer ut nästa år, men att släppa det fasta jobbet för att satsa på spel på heltid är inte hans plan.

– Jag är väldigt nöjd med mitt lärarjobb och det har jag inga planer på att sluta med, men att jobba deltid med spel vore roligt.

”Jag är främst inne på brädspel. Jag gillar mötet kring bordet” säger Felix Falk och berätta att de klassiska brädspelen är på frammarsch igen.
”Jag är främst inne på brädspel. Jag gillar mötet kring bordet” säger Felix Falk och berätta att de klassiska brädspelen är på frammarsch igen. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

ÅmålArbeteArbetsmarknadBrädspelFritid och livsstilGrumsNöje/KulturSpelVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.