Kommunen vänder – anställer ny personalchef trots allt

Publicerad:
Efter all den debatt som varit kring tjänsten som personalchef är kommunen tillbaka på ruta ett. Inga ändringar, utan kommunen ska anställa en ny personalchef.

Eda kommun ska rekrytera en ny personalchef. Det blir ingen indragning av tjänsten, ansvaret läggs inte över på kommunchefen, och i nuläget blir det heller ingen samverkan med någon annan kommun. Inget av det som sas tidigare är aktuellt.

Beslutet att anställa en ny personalchef har tagits av kommunchefen Anders Andersson.

– Därför att vi behöver ha en personalchef i kommunen som håller ihop det här, svarar han på frågan hur han kom fram till beslutet, med tanke på de diskussioner som förts tidigare.

Bakgrunden är helt kort denna. Kommunchefen är den som via delegation har rätt att anställa och säga upp högre kommunala chefer. Politiken blandar sig inte i enskilda ärenden.

Men när det gäller personalchefstjänsten valde Anders Andersson att vända sig till kommunstyrelsens allmänna utskott för att få stöd i hur han skulle gå vidare i samband med att förra personalchefen skulle sägas upp.

Den processen startade redan i höstas. Skälet till uppsägningen, som kommunchefen angett, är att de båda hade olika uppfattningar i ett antal frågor. Dåvarande personalchefen hävdade i sin tur att det inte fanns någon grund för uppsägning och anlitade ett juridiskt ombud.

Det slutade med att kommunen tvingades att betala ett avgångsvederlag motsvarande 28 månadslöner. Med sociala avgifter och kostnader för juridiskt ombud slutade notan på 2,5 miljoner.

Flera uppdrag

Under den pågående processen, innan man kom fram till ett avslut, togs ett antal politiska beslut i allmänna utskottet, då man gav kommunchefen flera uppdrag: Att inleda förhandling om en eventuell indragning av personalchefstjänsten i Eda kommun, att eventuellt låta ansvaret ingå i kommunchefstjänsten och att fortsätta se på möjligheterna till samverkan med andra kommuner om personalfrågor.

De två första punkterna har redan frångåtts.

– I en så komplex process tittar man på olika möjligheter, säger Anders Andersson som tillägger att det senaste beslutet att anställa en ny personalchef är förankrat hos fackliga representanter.

Från att tidigare ha ifrågasatt om det var nödvändigt för kommunen att ha en personalchef, alternativt att han själv skulle kunna ta över ansvaret, har han nu gjort en annan bedömning.

– Jag har gjort en analys av läget, vilka uppgifter som finns, och att det finns väldigt många andra viktiga frågor också.

– Vi kommer att anställa en personalchef för att jag ska kunna jobba med mer övergripande frågor vi har i kommunen.

Inte aktuellt nu

Möjligheten att samverka med andra kommuner har dock inte släppts. Det blir en del i arbetet med att hitta samverkansformer generellt inom olika områden. Men det är inte aktuellt just nu och det kommer att dröja om det blir av.

– Om vi ska samverka kommer det att ta ganska lång tid innan det är på plats, säger Anders Andersson. Vi är inte där på länge.

Efter att förra personalchefen fick lämna sin tjänst anställdes en tillförordnad chef på konsultbasis. Det sas vara en temporär lösning tills man visste hur man skulle gå vidare i den här frågan.

Nu är det beslutat och arbetet med att rekrytera en ny personalchef kommer att påbörjas inom kort.

Artikeltaggar

Anders AnderssonCharlottenbergEda kommunNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare