Hoppa till huvudinnehållet

Jätteaffär – köper 120 lägenheter i centrum

Publicerad:
Västra Storgatan 10 är ett av de hus som ingår i den stora fastighetsaffären.
Västra Storgatan 10 är ett av de hus som ingår i den stora fastighetsaffären. Foto: Claes Österman

Nio hyreshus med sammanlagt 120 lägenheter i centrala Säffle byter ägare. Det är Björn och Tanja Henningsson från Svaneholm som köpt hela fastighetsbeståndet av Byälven Bostäder AB. Därmed har makarna på allvar etablerat sig som en central fastighetsägare i centrum.

Fastighetsaffären omfattar nio hyreshus på bland annat Västra Storgatan, Bryggerigatan, Kyrkogatan, Vallgatan och Karlstadvägen. Det handlar om 120 lägenheter och fem butikslokaler.

– Vi tror på Säffle och har tidigare sagt att vi vill köpa och renovera i fastigheter i centrum. Vi är mycket glada åt att vi kommit så bra överens med Byälven Bostäders ägare Per-Erik Atterwall om den här affären, säger Björn Henningsson.

Han är särskilt glad över att få köpa huset på Västra Storgatan 10.

– Ett mycket vackert hus som vi ska rusta upp och skapa fantastiska lägenheter, säger han.

Tanja och Björn Henningsson, numera bosatta i Svaneholm, har köpt Byälven Bostäders hela fastighetsbestånd som omfattar 120 lägenheter och fem butikslokaler.
Tanja och Björn Henningsson, numera bosatta i Svaneholm, har köpt Byälven Bostäders hela fastighetsbestånd som omfattar 120 lägenheter och fem butikslokaler. Foto: Claes Österman

I och med uppgörelsen, som blev klar denna vecka, blir paret den största privata fastighetsägaren i Säffle.

– Vår avsikt är att köpa ännu fler hus som vi kan renovera och erbjuda moderna lägenheter i centrum. Vi kikar redan på det. Vi har så mycket erfarenhet av branschen att vi vet hur det ska gå till utan att hyrorna ska behöva rusa i höjden, säger Tanja Henningsson.

ST har tidigare berättat om Björn och Tanja Henningsson som vid årsskiftet flyttade till Säffle kommun och bosatte sig i Svaneholms herrgård. De hade då sålt sitt stora fastighetsbestånd i Mariestad och Töreboda – det handlade om totalt 29 hyreshus –och köpt sina tre första hyresfastigheter i Säffle.

 • Västra Storgatan 10
  Västra Storgatan 10 Foto: Claes Österman
 • Bryggerigatan 15 och 16 samt 13.
  Bryggerigatan 15 och 16 samt 13. Foto: Claes Österman
 • Vallgatan 4
  Vallgatan 4 Foto: Claes Österman
 • Vallgatan 3
  Vallgatan 3 Foto: Claes Österman
 • Kyrkogatan 6
  Kyrkogatan 6 Foto: Claes Österman
 • Sveavägen 12
  Sveavägen 12 Foto: Claes Österman
 • Stenhusgatan 3
  Stenhusgatan 3 Foto: Claes Österman

Redan i det skedet berättade de om sitt intresse för att investera fastigheter i Säffle centrum.

– Här finns mängder av intressanta hus som ägarna inte visar något större intresse för. Vi vill köpa dem, renovera och erbjuda hyresgästerna ett modernt boende till bra hyror, säger Tanja Henningsson.

Hon menar att både fastighetspriser och hyror ligger på en betydligt lägre nivå i Säffle än i jämförbara städer.

– Man får mycket för pengarna när man köper fastigheter i Säffle och det skapar marginaler för renovering och möjligheter att hålla hyrorna på en nivå som folk har råd med, säger hon.

Paret anser att Säffle har potential.

– Visserligen har butikerna lika svårt här som i andra städer men det gäller att tänka i nya banor. Vi ser en stor potential och bemötandet som vi fått av kommunledningen har stärkt oss i tron på Säffle. Hade vi inte trott på Säffle hade vi aldrig gjort den här satsningen, säger de.

Hantverkaren Aidas Valkiunas och fastighetsskötaren Stig Einevik tillsammans med Björn och Tanja Henningsson i en färdigrenoverad lägenhet som är klar för uthyrning.
Hantverkaren Aidas Valkiunas och fastighetsskötaren Stig Einevik tillsammans med Björn och Tanja Henningsson i en färdigrenoverad lägenhet som är klar för uthyrning. Foto: Claes Österman

Köpet av Byälven Bostäder betecknar paret som sin bästa affär hittills.

– Vi tar över ett mycket välskött fastighetsbestånd med hög potential. Det är den bästa affär vi gjort och då har vi ändå gjort många stora fastighetsaffärer under de år som vi varit i branschen, säger Björn.

Säljarens rådgivare var Real Advice som också är mycket nöjda med affären:

– Det är en jätteaffär inte bara för Säffle utan även för oss, säger Simon Smedberg som var Real Advices ansvarige mäklare för affären.

Han berättar att han också tittat närmare på omdiskuterade Vegagatan 2.

– Jag ser ingen framtid för Vegagatan. Det är ett hemskt område och jag har svårt att tro att någon skulle vilja flytta dit om man i stället kan erbjuda bra boende i centrum.

Fakta

Husaffären omfattar följande:

Västra Storgatan 10

Kyrkogatan 6

Bryggerigatan 13

Bryggerigatan 15-16

Stenhusgatan 3

Sveavägen 12

Vallgatan 3 och 4

Karlstadvägen 17

Fastighetsägare som vill storsatsa i Säffle

Artikeltaggar

Björn HenningssonBostad och byggenSäffleSvaneholms herrgårdTanja Henningsson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.