UPPDATERAD
Allt fler söker vård hos barn- och ungdomspsykiatrin och barnen mår allt sämre.
– Det är otroligt oroväckande, säger regionrådet Marianne Utterdahl (SIV).
Nu får verksamheten sju miljoner extra, enligt ett nytt beslut från hälso- och sjukvårdsnämnden.
I december fattades beslut om ge hälso- och sjukvårdsnämnden ytterligare 27 miljoner till god, jämlik och jämställd hälsa för 2021.
På tisdagen beslutade nämnden hur pengarna ska fördelas. 20 miljoner går till vårdval vårdcentral, enligt ett pressmeddelande från Region Värmland.
Återstående sju miljoner går till barn- och ungdomspsykiatrin, bup.
– Köerna ska bort och vi måste möta de behoven som finns. Sedan är det ett så extraordinärt inflöde, både inflöde och allvarlighetsgraden. Det måste ju jobbas på på många fronter, men vi måste ju möta upp med det vi kan, säger Marianne Utterdahl (SIV), regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Hon säger att bup har – och har haft – svårt att rekrytera och behålla personal.
– Det är en komplex utmaning och vi vill ge goda förutsättningar och det här är vad verksamheten anser att bup behöver.
Marianne Utterdahl menar att problemen med psykisk ohälsa bland barn och unga fanns redan före pandemin.
– Det är otroligt oroväckande.
Vad vill du göra i din roll som ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden?
– Jag vill säkerställa att de mål och uppdrag, som vi har lagt på våran verksamhet, att vi klarar av dem.
Hon säger att hälso- och sjukvårdsnämnden jobbar tillsammans med länets kommuner och andra aktörer på en färdplan för ”god och nära vård”. Även där har frågan tagits upp.
– Det kan göra att vi kanske löser många fler knutar. Vad vi behöver göra är att involvera barn, unga och familjer i vad som behöver göras.
Och hur ska ni göra det då?
– Dels har vi beslutat att vi ska kunna ha patientupplevd kvalitet som en viktig mätpunkt i uppföljningen, dels har vi beslutat att barn och unga ska ha en en röst in i beslut som gäller dem, i alla fall i regionen. Det är väldigt väldigt viktigt att det levereras så snart som möjligt.
Trycket ökar
NWT berättade på tisdagen att trycket på bup ökade mellan 2019 och 2020 och att de barn och unga som söker mår sämre än tidigare.
– Det är hela spektret av barnpsykiatrisk problematik. De som är mest sjuka är de som har suicidala, inte bara tankar, utan handlingar, sa verksamhetschefen Anki Nordmarker till NWT på tisdagen.
På barn- och ungdomsmedicinska kliniken på Centralsjukhuset i Karlstad har man sett fler förgiftningsfall bland barn och unga, särskilt på sistone.
– Vi ser flera intoxinationsfall, att man till exempel tagit en förälders tabletter eller druckit på stan. Många barn och unga mår dåligt, sa verksamhetschefen Åsa Odéus till NWT på tisdagen.
Läs fler artiklar:
Högt tryck på bup: ”De som söker är mer sjuka”Så många barn med covid-19 har fått sjukhusvård i Värmland