Hoppa till huvudinnehållet

Arvikaduon: ”Får jobba motströms”

Publicerad:
Arvikatrubadurerna Christopher Edgar och Henrik Strandberg släpper albumet "0570".
Arvikatrubadurerna Christopher Edgar och Henrik Strandberg släpper albumet "0570". Foto: Ulf Zetterlund

De sjunger om sommarnatten och ett Värmland i regn.

Nu albumdebuterar Arvikaduon Edgar & Strandberg – Christopher och Henrik – med låtar på svenska som vurmar för hembygden och familjelivet.

De började båda som trubadurer, Arvikamusikerna Christopher Edgar och Henrik Strandberg har nu haft en duo tillsammans under ett drygt år. De månar om sin hembygd, duon var några av eldsjälarna bakom de digitala stödgalorna som samlade in pengar till Arvika under fjolåret. Bland annat uppträdde Dotter och Janne Schaffer.

– Vi har länge haft en idé om att skiva musik tillsammans, men det var först när corona kom som det blev av, säger Christopher Edgar.

– Om det inte vore för corona hade vi fortsatt att trubadura, fyller Henrik Strandberg i.

– Tanken var att vi skulle skriva en egen låt som vi skulle köra tillsammans med Janne Schaffer.

Resultatet blev "Leva mitt liv" som inleder albumet.

– Genom trubadurandet har vi lärt oss att en låt behöver ett starkt intro, fortsätter Henrik Strandberg.

– Du ska snabbt få en känsla för låten och melodin ska vara tydlig.

Christopher Edgar bygger vidare:

– Som Gyllene Tider och Per Gessle. Musiken ska vara enkel och direkt.

Småbarnslivet

Musikaliskt kompletterar de varandra menar Henrik Strandberg. De skriver stommen i låtarna var för sig men sedan ändra och förbättrar de varandras låtar i ett samarbete.

– Vi har en bredd musikaliskt. Vi sticker ut även som trubadurer, vi kan variera oss.

De har skrivit åtta av skivan nio låtar. En av singlarna som föregått albumet – "Värmland i regn" – är en svensk översättning av den norske artisten Henning Kvitnes "Telemark i regn".

– För mig är det viktigt att texten är enkel att ta till sig och lätt att sjunga med i, säger Henrik Strandberg.

Duons låtar rymmer tankar om bland annat småbarnslivet, längtan till sommaren och Värmlandsromantik.

– Texterna får inte ha några dansbands-pop-nödrim som är så vanliga i dagens musik. Vi försöker vara lite kluriga.

De nämner inspirationskällor som Ulf Lundell och Per Gessle.

– Vår första idé var att ha Janne Schaffer som producent. Men vi valde i stället att jobba med Ola Gustafsson och spela in i trummisen Andreas Dahlbäcks studio i Stockholm.

Finsk dödsmetall

Andreas Dahlbäck har bland annat producerat Ulf Lundells senaste skiva och Ola Gustafsson har tidigare arbetat med namn som Melissa Horn och First Aid Kit.

– Det är väldigt svårt att själv bedöma vilken klass det är vår musik. Vi har lyssnat och jobbat så mycket med den så vi har ingen distans, säger Henrik och berättar att han till vardags lyssnar på hårdare musik.

– Finsk dödsmetall är mer min stil. Det är Christopher som har koll på den svenska pop-rocken med Lundell och Winnerbäck. Samtidigt är Sven-Ingvars och Per Gessle inspirationskällor, det är väldigt bra och välproducerad musik. Dödsmetall-influenser skulle inte riktigt passa i vår musik, ler han.

Christopher tar sats:

– Enligt jantelagen ska en person från Arvika kanske inte tro att han är någonting, men jag tror att om den här skivan hade släppts under Winnerbäcks namn, eller Gessles, hade flera av låtarna blivit stora hits. Både på Svensktoppen och i tv. Men eftersom man inte har ett känt namn får man jobba motströms.

Snodde av Anrell

Albumet har fått titel "0570", efter riktnumret till Arvika – något som kanske inte de yngre generationerna har stenkoll på.

– Ju äldre man blir desto mer mån om hembygden blir man, säger Henrik.

– Tidigare var man tvungen att bo i Stockholm för att syssla med musik, så är det inte längre. Därför känns det viktigt att lyfta fram det lokala.

– Vi snodde idén med riktnumret från Lasse Anrell, skjuter Christopher in.

– Han hade t-shirts med det siffertrycket. Men de unga har ingen koll på det där, jag jobbar som lärare och fick frågan om det var något fängelsenummer!

Nu på fredag den 7 maj släpps Edgar & Sandbergs "0570" på digitala plattformar, till sommaren planerar duon ett släpp på vitfärgad vinyl i begränsad upplaga.

Artikeltaggar

ArvikaChristopher EdgarFirst Aid KitHårdrockJanne SchafferMusikNöje/KulturPer GessleRockUlf Lundell

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.