Klart: Arvika Cup ställs in även i år: ”Finns inga möjligheter”

Publicerad:
Västvärmlands största idrottsevenemang Arvika Cup får vänta ytterligare ett år på att kunna arrangeras. Foto: AN-arkiv

Chanserna till att kunna arrangera Arvika Cup i mitten av juni har länge sett minimala ut.

Nu är det definitivt klart att storturneringen ställs in – för andra året i rad.

– Det är bara att beklaga. Vi får spänna bågen inför nästa år, säger cupansvarige Mikael Holgersson.

För ett par veckor sedan rapporterade AN-sporten om att det med största sannolikhet inte blir någon 34:e upplaga av Arvika Cup 2021.

I slutet av förra veckan tog arrangerande Arvika Fotboll också beslutet att även i år ställa in Värmlands största ungdomsturnering, på grund av coronapandemins begränsningar i samhället.

– Vi kommer inte kunna köra i år heller. Det är ju ingen skräll så klart, men lik förbannat är det tråkigt att behöva ställa in för andra året i rad, konstaterar Mikael Holgersson, ansvarig för cupen, och fortsätter:

– Beslutet är trist att ta, men det finns ju inga möjligheter att kunna genomföra när situationen är som den är, med pandemin och en stängd gräns till Norge. Största problemet är inte fotbollen i sig, utan det är boendedelen som är omöjlig att lösa.

Ni tar ändå ett ganska sent beslut?

– Under en ganska lång tid har man varit inställd på att det inte blir något, samtidigt är den gamla klyschan att hoppet är det sista som överger en. Men ska vi vara ärliga så var hoppet ganska litet under lång tid. Vi kan inte göra annat än att acceptera att världen ser ut som den gör idag. Det är tråkigt, men det finns inget vi kan göra åt det.

Intresset vad gäller anmälda lag inte varit särskilt stort i och med coronasituationen.

– Alla har sett hur det ser ut och att Norge inte direkt är beredda att öppna gränsen, vi är ju beroende av norska lag.

Mikael Holgersson, ansvarig för Arvika Cup, hade länge små förhoppningar och hade till slut inget annat val än att ställa in ytterligare en upplaga.
Mikael Holgersson, ansvarig för Arvika Cup, hade länge små förhoppningar och hade till slut inget annat val än att ställa in ytterligare en upplaga. Foto: AN-arkiv

”Så klart tufft”

Som om det inte vore illa nog att ställa in ett år, med tanke på hur beroende Arvika Fotboll är av inkomster som cupen ger, blir det förstås extra kännbart med ytterligare en förlorad upplaga.

– För föreningen är det här så klart tufft, det är ju vår ekonomiska bas i verksamheten och nu tappar vi för andra året i rad. Hur det kommer påverka i förlängningen vet vi inte nu, men vi hoppas även i år på ett visst statligt stöd. Vi kan nog räkna med ett mindre stöd i år eftersom det är mindre pengar att dela ut.

– Vi vill ju fortsätta investera i ungdomsverksamheten för att ge dem bästa möjliga förutsättningar.

Så sent som förra veckan kom Folkhälsomyndigheten med det glädjande beskedet att barn och ungdomar födda 2002 och senare får spela enstaka matcher igen.

Något som Smittskydd Värmland ett par dagar senare satte stopp för.

– Vi får ta en dag i taget och följa det som gäller. Jag hoppas vi kan erbjuda barn och ungdomar att spela matcher igen snart, vi vill jättegärna ha i gång det så fort det går. Det handlar om hälsosidan också, det är en stor samhällsnytta i det här, så det är många aspekter att ta hänsyn till.

Ingen klassfotboll

Klassfotbollen i Arvika arrangeras också den av Arvika Fotboll och brukar hållas på vårkanten, men inte heller den blir av för tillfället.

– Vi håller på att titta på alternativa helger på höstsidan, men vi måste kolla av lite grann vilka möjligheter vi har. Det är också en folkfest, men det finns inga möjligheter att arrangera det just nu, säger Holgersson.

– Vi har inte kastat det helt i sjön än utan har en from förhoppning om att vi i september månad kanske kan genomföra det.

Artikeltaggar

ArvikaArvika CupFotbollIK Arvika FotbollMikael HolgerssonUngdomsidrott

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare