Insändare: Dags att granska Vattenfall

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Att Vattenfalls vd Anna Borg tjänar 1 350 000 kronor i månaden är ovärdigt, tycker insändarskribenten.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Statliga Vattenfalls nya vd Anna Borg tjänar 1 350 000 kr i... månaden. Ja, ni läste rätt. Lika mycket som 135 fattigpensionärer tillsammans. Ingen människa kan vara värd en sådan månadslön. Särskilt inte när det gäller Vattenfall med sina notoriskt vanskötta affärer. Hanteringen vid försäljningen av den tyska kolkraften till exempel kostade svenska skattebetalare minst 30 miljarder kronor.

De senaste årens miljardvinster beror på höjningar av elpriserna – något som ett monopolföretag lättvindigt kan göra, det vill säga man tar pengar från konsumenternas plånböcker och stoppar in i företaget och presenterar det som vinst.

Med slipade utländska producenter och finansiärer av den svenska vindkraftskarusellen kan nya obehagliga ekonomiska överraskningar inte uteslutas. Vi måste på riktigt få insyn i Vattenfalls affärer – av oberoende expertis.Politikeramatörer duger inte. Transparens, tack! Det gäller rättvisa och våra surt förvärvade slantar.

Peter Tornborg

SVAR DIREKT:

Vd:s lön bestäms av styrelsen och är en fast lön utan möjlighet till rörlig del, bonus, och följer riktlinjerna för ersättningar i statliga bolag. Lönen är marknadsmässig och återspeglar det ansvar som åligger en vd och koncernchef i ett stort internationell bolag som är verksamt på flera europeiska marknader, där Vattenfall är ett av Europas ledande energiföretag med runt 20 000 anställda.

Vd:s lön redovisas öppet i bolagets årsredovisning.

Pressavdelningen Vattenfall

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.