Fräcka tjuvar bakom stöldboom: ”Trodde bilen skulle explodera”

Publicerad:
Tjuvarna är ordentligt fräcka. Det bor tusentals personer i området, men de gav sig ändå på Toyotan och stal katalysatorn, säger Lennart Ekenberg, på 1970-talet chef för Utvecklingsfonden i Värmland. Foto: Jonny Ohlsson

Det lät förskräckligt och han trodde bilen skulle explodera. När Lennart Ekenberg i Karlstad häromdagen startade bilen för att ta sig till stan fick han snart annat att tänka på.

– Först trodde jag att avgasröret hade gått sönder, men efterhand förstod jag att det handlade om stöld av katalysatorn.

Det var bara att försöka ta sig till en verkstad utan att skrämma livet ur folk, ringa polisen och försäkringsbolaget och ta sig till verkstaden.

– Tjuvarna är ordentligt fräcka. I området där jag och hustrun bor, inre hamnområdet i Karlstad, är det alltid liv och rörelse. Hur vågar tjuvarna ge sig under en bil mitt i detta område? Risken för att bli upptäckt är ju uppenbar, säger Lennart Ekenberg, på 1970-talet chef för Utvecklingsfonden i Värmland.

Tjuvarna arbetar oerhört snabbt. Det tar mellan en-tre minuter för att skära bort en katalysator, säger Lars-Johan Sahlin, chef för avdelningen fordonskador, Länsförsäkringar Värmland.
Tjuvarna arbetar oerhört snabbt. Det tar mellan en-tre minuter för att skära bort en katalysator, säger Lars-Johan Sahlin, chef för avdelningen fordonskador, Länsförsäkringar Värmland.

Arbetar snabbt

Tjuvarna arbetar oerhört snabbt. Det visar sig att det tar upp till tre minuter för tjuvarna att stjäla katalysatorn. De åker fram med en bil, hissar upp bilen med den begärliga katalysatorn och med specialverktyg skär de bort den, säger Lars-Johan Sahlin, chef för avdelningen fordonsskador vid Länsförsäkringar Värmland.

– Just nu är Värmland inne i en boom av den här typen av brott. Från sommaren i fjol fram tills nu har vi fått in ett 40-tal sådana brott. Något som kostat Länsförsäkringar Värmland över en miljon kronor.

För bilägarna blir det mycket extraarbete. Först måste de snabbt ta sig till en serviceverkstad utan att det höga motorljudet skrämmer ihjäl folk. Sedan skall verkstaden ha ett antal dagar på sig att reparera bilen.

– Bilägarna får också stå för självrisken, som varierar mellan 1 500 - 1 800 kronor.

Det är främst äldre bilar av märken som Toyota, Mitsubishi, Audi och Opel tjuvarna ger sig på.

Katalysatorerna innehåller ädelmetaller som platina, palladium, rodium och även guld.
Katalysatorerna innehåller ädelmetaller som platina, palladium, rodium och även guld. Foto: Janerik Henriksson/TT

Speciallarm

Nu har flera verkstäder byggt in speciallarm i bilarna som innebär att larmet går i gång även om någon försöker lyfta eller hissa upp bilen. Så fick Lennart Ekenberg sin bil larmad efter att reparationen genomförts.

– Jag har fått sju nya larmmärken klistrade på bilen. Nu hoppas jag slippa råka illa ut ytterligare en gång.

NWT har tagit del av färsk unik lokal statistik från Larmtjänst, branschorganisationen för de svenska sakförsäkringsbolagen, som jobbar med att bekämpa försäkringsrelaterad brottslighet och återfinna stulen försäkrad egendom.

– I Värmland anmäldes i fjol 37 stölder av katalysatorer. Redan under första kvartalet i år har det kommit in 28 anmälningar. I hela landet har det begåtts 1 870 katalysatorstölder under första kvartalet. Fortsätter det så här kommer 2021 blir ett dramatiskt år när det gäller stölder av katalysatorer, säger Torbjörn Serrander, Larmtjänst.

Karlstad mest drabbat

I Värmland är det främst bilägare i Karlstad som drabbats, men även bilägare i Kristinehamn och Arvika har drabbats av rätt många stölder.

2019 noterade Larmtjänst bara 74 katalysatorstölder i hela landet. 2020 handlade det om 3 197 stölder, en uppgång med flera tusen procent.

Värmländska poliser NWT talat med bekräftar att tjuvarna blir allt fräckare för att komma åt ädelmetallerna i katalysatorerna, rodium, platina, palladium och guld.

– De internationella ligorna arbetar oerhört snabbt och vi tror oss veta att tjuvgodset hamnar i Baltikum och de forna öststaterna. Men det är oerhört svårt att gripa förövarna. För inte så länge sedan var vi nära att gripa en katalysatortjuv i Karlstad, säger kommissarie John Weslien, på polisen i Värmland.

Det pågår ett polisiärt samarbete mellan olika regioner, som man hoppas skall leda till att fler förövare grips.

Tjuvarna kan få allt mellan 5 000- 20 000 kronor för metallerna i en katalysator. Bra betalt för två-tre minuters jobb, men sett mot risken att bli gripen riktigt dåligt betalt.

Kan spåras

Nu försöker en del verkstäder och försäkringsbolagen jobba fram märkningssystem som innebär att katalysatorerna kan spåras.

– Det hjälper föga. Visst är det bra att det görs, men vi tror inte att de som köper katalysatorerna hör av sig till svenska bilägare eller polisen, säger John Weslien.

Larmtjänst delar också ut en del goda råd till bilägarna.

– Parkera helst din bil i ett garage eller parkera i en upplyst och öppen miljö. Lämna aldrig stöldbegärlig egendom i bilen. Även om väskan eller påsen är tom kan det locka tjuven att bryta sig in. Lägg keyless-nycklar i en plåtburk, använd rattkrycka och se till att bilen har larm som aktiveras om bilen lyfts eller lutas.

Nu handlar det inte bara om stölder av katalysatorer. Även nya bilar får besök av tjuvar som vill åt rattar samt radio- och navigeringssystem. Ett bilmärke som ofta drabbas är BMW.

Artikeltaggar

ArvikaBMWKarlstadKristinehamnLänsförsäkringarNäringslivStölderToyota

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare