Hoppa till huvudinnehållet

Efter missen – felbyggda bron ska sågas i bitar

Publicerad:
I slutet av maj inleds arbetet med att såga betongplattan i bitar på Nya Elverumsbron som leder över Örsholmsälven mellan Örsholmen och Lamberget. Orsaken är att för lite armering har använts i konstruktionen.
I slutet av maj inleds arbetet med att såga betongplattan i bitar på Nya Elverumsbron som leder över Örsholmsälven mellan Örsholmen och Lamberget. Orsaken är att för lite armering har använts i konstruktionen. Foto: Christer Wik

Nu har Karlstads kommun bestämt hur överdelen av Nya Elverumsbron ska rivas, bygget som stoppades av en konstruktionsmiss.

– Vi kommer att såga betongplattan i bitar och lyfta bort dem, säger projektledaren Stefan Prochazka.

I oktober ifjol, bara en månad innan den nya och 114 meter långa bron skulle öppnas för trafik, upptäcktes en spricka i betongkonstruktionen.

Konsultbolaget WSP som hade ritat Nya Elverumsbron kom senare fram till att det inte hade använts tillräckligt med armering i konstruktionen för att klara trafiken.

Konstruktören efter byggstoppet: "Det är för lite armering i den nya bron"Spricka i Nya Elverumsbron – tvärstopp för bygget

För en månad sedan kunde NWT berätta att Karlstads kommun och WSP kommit fram till betongplattan för vägdelen kommer att rivas och ersättas med en platta som innehåller rätt mängd armeringsjärn.

Tar runt tio veckor

Nu har man dessutom bestämt hur denna stora operation ska gå till.

– Vi kommer att såga betongplattan i bitar samtidigt som vi har en kran som lyfter bort dem. Det arbetet beräknas ta cirka tio veckor, säger kommunens projektledare Stefan Prochazka.

Han beskriver det hela som ett ganska speciellt jobb.

– Det är ju inget normalt uppdrag. En byggnadsställning kommer att byggas upp runt bron där arbetarna ska stå och den ska även ska ta om hand fallande saker så att de inte ramlar ner i Örsholmsälven.

Får vänta ut vintern

Projektet beräknas dra i gång i slutet av maj och och stå klart i augusti. Därefter inleds arbetet med att bygga upp den nya betongplattan.

– Den kommer stå klar nästa vår. Vi tror nämligen inte att man hinner lägga tätskiktet innan det blir för kallt i höst.

– Därför siktar vi på öppning av bron till midsommar eftersom även beläggningsarbeten och besiktning måste genomföras, säger Stefan Prochazka.

Hur mycket rivningen av bron kommer att kosta är ännu inte klart. Klart är dock att kommunen inte vill betala något för detta eftersom man anser sig oskyldig till konstruktionsmissen.

– Vi har dock ännu inte framställt vårt skadeståndskrav till WSP, men det kommer vi givetvis att göra, säger Stefan Prochazka.

Artikeltaggar

Bostad och byggenKarlstads kommunLambergetÖrsholmenStefan ProchazkaWSP

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.