Bubbel från Byrån: Bilvägar för jämställdhet

Signerat
PUBLICERAD:
Per Bolund satt vid klimattoppmötets barnbord.
Foto: Malin Lundberg/TT
Det verkar som att Sveriges höga klimathäst har krympt till en liten ponny. Så hur ska Sverige nu vara ett föregångsland, undrar Byrån.

Det räcker inte att regeringens infrastrukturproposition innehåller faktiska förslag, utan där ska också finnas ett jämställdhetsperspektiv. Men vad har det för betydelse? I dokumentet står att kvinnors och mäns transportbehov ska väga lika tungt i beslutsfattandet, men också att män reser oftare med bil.

Om regeringen prioriterar kollektivtrafik och straffbeskattar bilåkande borde det således bli väldigt ojämställt. Kanske är detta något för Jämställdhetsmyndigheten att ta tag i?

Vem bryr sig om innehåll?

Det har blivit vanligare att antikvariat säljer böcker per hyllmeter. Köparna är personer som inte vill läsa dem, utan i stället inreda sina hem. Kanske kan detta leda till att hem får en salig blandning av böcker med vackert yttre, men helt oväntade innehåll. Det är i vilket fall dags att vända på uttrycket "döm inte boken efter omslaget".

Återhämtas till tjänstgöring

Kristdemokraterna har lanserat ett förslag som det kallar för återhämtningsmånad för vårdpersonal. Tanken är att de som har jobbat hårt under pandemin ska få ordentligt med tid för vila.

Men KD bör passa sig för vad partiet kallar sina förslag. Risken är att vissa chefer tolkar det här som en månad då det är fritt fram att hämta personalen åter till arbetet.

Klimatslottet som sprängdes

Miljö- och klimatminister Per Bolunds (MP) deltagande på det internationella klimattoppmötet var betydligt mer blygsamt än vad som först meddelades från regeringskansliet. Bolund fick inte vara med på det riktiga mötet, utan på ett mindre rundabordssamtal vid sidan om.

Det verkar som att Sveriges höga klimathäst har krympt till en liten ponny. Så hur ska Sverige nu vara ett föregångsland? Kanske är den enda utvägen just nu att fokusera helhjärtat på att få ned utsläppen i det tysta. Men det vore ju trist för regeringen.

Varning för flygande holländare

Att holländaren Anko Van der Werff blir ny vd för SAS innebär att flygbolaget för första gången leds av en icke-skandinav. Förhoppningsvis kommer denna nymodighet leda till ett lyft för det krisande bolaget.

Men även om flygplan stiger hoppas Byrån att Van der Werff stannar på marken. En flygande holländare vore nog det sista omen SAS behöver.

Svenska Nyhetsbyrån

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.