Insändare: Valde att vaccinera mig – fick blodpropp i foten

Insändare | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Insändarskribenten vill att de som vill ska få välja något annat än AstraZenecas vaccin.
Foto: Johan Nilsson/TT
Jag är 72 år gammal och har en sjukdomshistoria som bland annat inkluderar en allvarlig stroke, svårt förmaksflimmer och högt blodtryck.
Jag var på ett läkarbesök nyligen, där jag avråddes från vaccinering med Astra Zenecas vaccin på grund av min sjukdomshistoria och de biverkningar som finns kopplade till detta vaccin.

När det sedan blev dags för den första dosen vaccin var det ändå just Astra Zenecas vaccin jag skulle få. Detta trots att jag redan vid tidsbokningen hade uttryckt vad läkaren sagt.

Jag påtalade återigen vad min läkare hade sagt, men ingen tog hänsyn till detta. Den dagen var det Astra Zenecas vaccin som gällde och man följde Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Eftersom jag, liksom många andra, har farit illa under pandemin och på grund av den höga smittspridningen som råder valde jag att ta Astra Zenecas vaccin.

Två till tre dagar efter dos ett blev jag illamående och fick feber. Efter ytterligare fem till sju dagar fick jag mycket blåmärken, röda ringar och brustna blodkärl, främst på smalben och fotleder, men även på lår och armar. Jag besökte vårdcentralen igen. Där konstaterade man att jag hade fått en blodpropp i foten och man kopplade både blåmärken och blodpropp till Astra Zenecas vaccin. Det har blivit något bättre sedan dess.

Biverkningarna har anmälts till läkemedelsverket. Ändå säger man fortfarande att ingen över 65 år har fått några allvarligare biverkningar:

Jag inväntar min andra dos Astra Zeneca vaccin. Självklart överväger jag om jag ska ta andra dosen eller inte. Jag hoppas att även vi som är över 65 år kan få något annat av de godkända vaccinen.

Pensionär

Svar till "Pensionär"

Det är tråkigt att höra att du fick problem efter vaccinationen med Astra Zenecas vaccin. Det är också tråkigt att höra att du uppfattat att du fick besked på vårdcentralen att du inte borde få vaccinet på grund av andra sjukdomar, och att de besvär du fick efter vaccination berodde på denna. Dina tidigare sjukdomar utgör nämligen inget hinder för vaccinationen och ökar inte risken för biverkan. Ingen grund finns heller för att påstå att det verkligen var en biverkan.

Om många, många individer får ett vaccin kommer några alltid att insjukna med olika symptom dagarna efteråt, utan att dessa har med vaccinationen att göra. WHO, Världshälsoorganisation, har slagit fast att risken för "vanlig" blodpropp inte är ökad med Astras vaccin. Däremot finns en extremt liten riskökning för en påverkan på blodplättarna i form av både proppar och blödning, med helt andra symptom än detta.

Jag hoppas att du och alla andra som har chansen både tar sin första och andra dos vaccin, oavsett om det är Astras eller Pfizers eller Modernas.

Rolf Ahlzén, läkare och etiksakkunnig

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.