Hoppa till huvudinnehållet

Nu finns Kil bland de stora

Publicerad:
Jonas Andersson svarade för en strålande insats för sin nya klubb Kils OK
Jonas Andersson svarade för en strålande insats för sin nya klubb Kils OK

Tiomila blev inställt men Kils OK fick ändå möjligheter att mäta sina krafter med landets toppklubbar. Insatsen vid Elitstafetten i helgen utanför Hälleforsnäs lovar gott för nya Kils OK. Nu finns klubben bland de främsta i landet.

I helgen skulle klassiska Tiomila ha avgjorts. I pandemins spår ställdes tävlingen in för ett par månader sedan.

Istället ordnades en inbjudningsstafett där bara landets toppklubbar var med. Kils OK:s herrar var det enda Värmlandslag som var inbjudet.

Efter en intensiv spurtduell mellan fem lag kom Kils OK på en elfte plats.

– Vi gjorde det bra men det finns potential för mer, säger Ludvig Eriksson, som svarade för ett stabilt lopp på den femte sträckan och skickade ut slutmannen Andreas Uller som 13:e.

Stafetten gick över sex sträckor. Tre avgjordes på lördagskvällen i nattmörker. På söndagsförmiddagen var det omstart för de resterande sträckorna.

Kils-laget var en bit efter på förstasträckan då Viktor Skoog växlade som 34:a. Sedan har Kilsgänget i princip plockat placeringar hela vägen mot mål.

Vasst nyförvärv

Jonas Andersson, ett av två nyförvärv från östgötaklubben OK Roxen, gjorde en speciellt vass insats. Han var sträcktvåa på andra sträckan och lyfte upp laget 15 placeringar.

Jonas Andersson svarade för en stark insats vid sitt första framträdande i Kilsdressen under Elitstafetten i Hälleforsnäs.
Jonas Andersson svarade för en stark insats vid sitt första framträdande i Kilsdressen under Elitstafetten i Hälleforsnäs.

– Det är första gången som vi har ett så här konkurrenskraftigt lag. Det var verkligen kul med den här stafetten. Den gav mersmak för framtiden, säger Ludvig Eriksson.

Oviss framtid

Hur framtiden ser ut i orienteringsskogen är dock ovisst med tanken på rådande pandemi. Och när nästa stafett blir av vet han inte.

– Det finns en förhoppning om att finska Jukola kan arrangeras i augusti. Blir den av åker vi förstås dit. Troligtvis blir det inga fler tävlingar för min del i vår. Tråkigt, med det är bara att acceptera läget, säger Ludvig.

I spurtstriden på slutsträckan fick Andreas Uller sträcka vapen mot bland andra landslagsmannen William Lind i Malung-Skogsmårdarna. En minut snabbare och Kils OK hade slutat sjua.

Herrstafetten vanns av Stora Tuna OK med fyra bröder Svensk i laget.

I damtävlingen var OK Tisaren från Hallsberg förkrossande överlägset och hade 16 minuter tillgodo på tvåan IFK Göteborg.

Artikeltaggar

Andreas UllerKilKils OKLudvig ErikssonOrientering

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.