Lerins lärling släpper skiva: "Musiken blir som en sagovärld"

Publicerad:
Timmy Doverdal släpper musik under artistnamnet Timpaan Dampkinz. Foto: Helena Karlsson

I "Lerins lärlingar" fick han träffa barndomsidolen Petter, nu släpper Timmy Doverdal ett album med egna låtar.

"Söt men farlig" heter Timmy Doverdals album som nu finns ute via Knastret i Karlstad.

– Jag vill få folk att må gott i själen när de lyssnar. Man får gärna dansa, säger Timmy Doverdal.

Som artist och producent kallar han sig Timpaan Dampkinz, ett namn som han valt med omsorg.

– Timpaan är ett smeknamn på Timmy och Dampkinz är en sammanslagning av "dark" och "pumpkins". En mörk pumpa. För jag har haft mycket sorg omkring mig, många i min familj lever inte längre. Jag ville ha ett artistnamn som hade ett djup.

Bland de musikaliska förebilderna finns den amerikanske producenten Timbaland och den svenska hitmaskinen Max Martin.

– Denniz Pop är en annan favorit. Det finns en enkelhet i deras musik – det är coola beats och enkla hookar.

"Jag känner mig fri!"

Medverkan i "Lerins lärlingar" och mötet på Petter beskriver han som väldigt inspirerande.

– Det betydde jättemycket. Jag gillar att kunna underhålla folk genom mitt musikintresse. När jag var tolv började jag spela gitarr och i gymnasiet började jag göra musik i datorn.

Han beskriver en arbetsprocess med digital teknik där datorn och mjukvarusyntar är några av redskapen.

– Det finns så många möjligheter! Jag kan komponera på ett väldigt modernt vis.

Musikskapandet ger honom en känsla av trygghet.

– Musiken är min bunker, det ger mig trygghet och stimulerar min autism, jag mår bra av det. Jag känner mig fri! När jag lyssnar på musik eller skapar musik så kan jag tänka bort allt det hemska som händer i verkligheten, allt negativt. Musiken blir som en sagovärld, jag kliver in i en annan värld. Som i berättelserna om "Narnia" ungefär.

Artikeltaggar

KarlstadKnastretLerins lärlingarMusikNöje/Kultur

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare