Hoppa till huvudinnehållet

Klart för ny vaccingrupp

Publicerad:
Michael Björklund är kommunens säkerhetssamordnare och stabschef.
Michael Björklund är kommunens säkerhetssamordnare och stabschef. Foto: Filip Kowalski

Smittspridningen av coronaviruset hade en svag minskning i Filipstad under den gångna helgen.

Samtidigt startar Region Värmland vaccineringen av fas 4, där personer i åldrarna 55-59 år blir först ut.

Det var två av punkterna som togs upp under måndagen när kommunen höll sin stabsorientering.

Region Värmland har öppnat möjligheten att boka tid för vaccinering för personer som ingår i fas 4, gruppen med personer i åldrarna 18-59 år där personer i åldrarna 55-59 år blir först ut att ges möjligheten att få vaccinet mot covid-19.

– Och om 14 dagar ska de släppa tider för personer i åldrarna 50-54 år, säger Michael Björklund som är stabschef och säkerhetssamordnare i Filipstad.

Kommunalrådet Åsa Hååkman Felth (S) deltog precis som Michael Björklund under kommunens stabsorientering, den 154:e i ordningen. Hon tycker att det är bra att arbetet med vaccineringen går framåt i länet, men ser samtidigt ett bekymmer i att fördelningen av vaccinet i Värmland verkar vara aningen skevt.

– Vi ser var vaccinet finns i Värmland och vi håller på att få till en dialog kring det hela, säger hon.

Skevheten består i att kommuner som är jämförbara med Filipstad tycks ha fått en bättre tillgång på både vaccin och bokningsbara tider.

– Det finns knappt en ledig tid i Filipstad idag förrän vecka 21 (med start måndagen den 24 maj), men går man in på Torsby är det inga problem att få fram lediga tider, säger Michael Björklund.

Åsa Hååkman Felth fyller i:

– Vi måste få vaccin överlag i hela Värmland på ett bra sätt, det ska inte skilja för mycket mellan kommunerna.

Något som har blivit vanligt är att personer från orter som ligger nära Filipstad har fått vaccinet i Filipstad, medan invånare i Filipstad har åkt till närliggande orter för att få vaccin.

– Personer har all rätt att komma till Filipstad för att få vaccin, men då ska Region Värmland se till att det kommer mer vaccin till Filipstad och att det blir mer bokningsbara tider så att vi kan möta upp det behov som finns, säger Michael Björklund.

Smittoläget i Filipstad har förbättrats marginellt under den gångna helgen, men den har inte på något sätt avstannat.

Från och med måndagen blev det en förändring inom grundskolan i kommunen.

– Ferlinskolan har återgått till normal undervisning från och med den här veckan, säger Michael Björklund.

Kommunen har även fått ägna inledningen av veckan för att nå ut med information kring corona och barns idrottande.

– Folkhälsomyndigheten gick ut i förra veckan med att den tillät matchspel för ungdomar födda 2002 och senare, men nu kom Smittskydd under helgen ut med att det gäller inte i Värmland. Så nu har vi informerat våra idrottsföreningar att det inte tillåts något matchspel åtminstone till den 17 maj, säger Michael Björklund.

MALMÖ 2021-01-12 Personal vaccineras med Covid-19 vaccin från Pfizer BioNTech på SUS i Malmö på tisdagen. Vid vaccinationscentralen på SUS i Malmö vaccineras sjukvårdspersonal från SUS och äldreomsorgspersonal från Malmö stad. Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090
MALMÖ 2021-01-12 Personal vaccineras med Covid-19 vaccin från Pfizer BioNTech på SUS i Malmö på tisdagen. Vid vaccinationscentralen på SUS i Malmö vaccineras sjukvårdspersonal från SUS och äldreomsorgspersonal från Malmö stad. Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090 Foto: Johan Nilsson/TT

Artikeltaggar

Åsa Hååkman ErikssonCoronavirusetFilipstads kommunMichael BjörklundNyheterVaccination

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.