Trycket på stödsamtal för våldsutsatta kvinnor är högt just nu. Men alla som är i behov av hjälp, får det:
– Det är absolut hanterbart, säger Gunsan Lundqvist-Karlsson på Alla kvinnors hus.
”Våldet mot kvinnor ökar – jourerna hinner inte svara”, så löd en rubrik i Expressen nyligen.
– Vi hör när det ringer men hinner inte svara, säger Eva Mühling som är verksamhetschef på tjejjouren i Norrköping till tidningen.
Samtidigt kommer rapporter från olika delar i landet om hur situationen för våldsutsatta tjejer och kvinnor är allt annat än prioriterad – det trots larm om ökat våld under pandemin.
”Tvärtom sparas det på de utsatta kvinnorna”, skriver Expressen.
”Lite både och”
Situationen i Karlstad och Värmland är inte riktigt så illa, enligt Gunsan Lundqvist-Karlsson, verksamhetschef på Alla kvinnors hus i Karlstad:
– Rubrikerna stämmer inte på alla ställen. För oss är det lite både och. Vi har ett tryck när det handlar om stödsamtal, men vi kan absolut hantera det.
– När det handlar om skyddat boende har vi samarbete med andra kvinnojourer i närområdet och slussar kvinnor mellan varandra, så vi behöver inte neka någon stöd eller hjälp.
Gunsan Lundqvist-Karlsson kan inte göra direkta kopplingar mellan det ökade trycket och pandemin.
– För oss går det alltid i perioder. Behovet av stödsamtal ökar alltid efter jul, semestrar och andra situationer där kvinnan tvingas ihop med sin förövare.
Däremot upplever hon att samtalen sett lite annorlunda ut den senaste tiden:
–Jag kan uppleva att våldet är grövre och har gått längre jämfört med hur det normalt ser ut. Kvinnorna är ännu mer desperata efter hjälp nu.
Inte bara fysiskt våld
Verksamhetschefen vill samtidigt påpeka att våld inte enbart är fysiskt våld.
– Vi får inte glömma bort alla de som är utsatta för psykiskt våld. Ibland kan rubrikerna bli kontraproduktiva när många kvinnor inte känner igen sig i det fysiska våldet.
Har pandemins effekter, som karantän, påverkat kvinnornas situation?
– Våldsutsatta kvinnor är alltid isolerade, de har litet livsutrymme. Men i och med distansundervisning och kanske en man som sitter hemma och jobbar så har kvinnornas utrymme krympt allt mer, säger Gunsan Lundqvist-Karlsson.
För Alla kvinnors hus har coronapandemin främst påverkat möjligheterna att nå ut till kvinnor.
– Vi kan inte vara ute och träffa människor och för tjejjouren, vars verksamhet bygger på fysiska möten med skolklasser och fritidsgårdar, så är det svårt just nu.
Istället satsar man på att utöka sin tillgänglighet på telefon.
Kvällsbemanning alla dagar i veckan
– Från och med i sommar öppnar vi upp vår stödtelefon på kvällstid från två till sju dagar i veckan, vi har också pratat om att starta upp en chattfunktion men där finns det ingenting bestämt.
Förra året hade Alla kvinnors hus stödsamtal med 323 kvinnor, totalt mellan 1200 och 1500 samtal.
– Vi vill växla upp och bli mer extroverta så vi har dessutom påbörjat ett större arbete om att översätta vårt material till alla språk, men det är ett arbete som är långt från slutfört och som också hänger ihop med vilken finansiering vi kan få. I pandemitider när vi inte kan träffa människor är tillgängligheten till vårt material ännu viktigare.
Och mer pengar är på väg, enligt Christian Norlin (S), vice ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden i Karlstad:
– Det är klart att det finns oro över att fler far illa under pandemin. Därför har vi tidigare gett extraanslag till olika föreningar och organisationer och nu ger vi ytterligare ett tillskott på 1,5 miljoner kronor.
– Och där är jag och nämndens ordförande Per-Inge Lidén (MP reds anm) överens om att Alla kvinnors hus ska få 300 000 kronor av dem.
Läs mer:
Josefin, 26, om våldsamma relationen: ”Jag hade inget hopp om att överleva”Lotta, 36, om terrorn efter misshandeln: Det tar aldrig slutPsykologen: Det börjar som en smygande förändring