Under helgen har trädgårdsmästaren Annelie Engkvist slagit upp portarna för plantförsäljning i den tidigare handelsträdgården i Gräsmark där hon bor.
– Min verksamhet, Grobo handelsträdgård, har öppet varje lördag-söndag under maj månad så får vi se hur det går, säger hon.
Annelie köpte den tidigare handelsträdgården 2015.
– Många har varit här och tyckte det var fantastiskt när Rolf Swens drev den. Men nu är ju många av växthusen borta så det här blir på ett helt annat sätt. Bara egenodlat och i väldigt liten skala. Och mest fokus på grönsaksplantor.
Det kommer också att bli lite enkel kaffeservering.
– Man ska kunna mysa lite och prata trädgård. Odling är ju så populärt nu. Så det känns roligt att kunna sälja plantor till alla som inte har möjlighet att förkultivera själva.
Miljövänligt
Plantorna försöker hon driva upp utan att använda för mycket energikrävande uppvärmning.
– Meningen är att plantorna ska vara väldigt miljövänliga och resurssnåla. När det gäller sortimentet blir det ju också ett test. Vad vill folk ha? Jag tänker att en liten låda med purjolök kan vara trevligt. Liksom mycket bladgrönt. Och när det gäller tomatplantor vill det gärna dra iväg och bli en 25-30 sorter. Så det blir en hel del. Men jag vill också ha det som andra inte säljer så mycket. Som kål och lök.
Förändras
Sortimentet kommer att förändras under veckornas gång.
– Om några veckor kommer det att finnas gurka och squash, men det är lite tidigt än. Och när det gäller sommarblommorna är det också mycket fokus på det som går att äta. Bland annat krasse, tagetes och solros.
En nisch inom odlingen som kommer starkt är perenna grönsaker.
– De är ju ofta även väldigt dekorativa. Och det handlar om mycket mer än rabarber. Sköldsyra är till exempel ganska kul. Den smakar syrligt och vill stå i sol och halvskugga. Den breder ut sig som en marktäckare och man kan knipsa av skotten och äta dem. Pimpinell kan man äta bladen på och svartrot kan även odlas som perenn. Bladen är jättegoda och väldigt vackra.
Om satsningen fortsätter får framtiden utvisa.
– Det är klart att det är dröm att ha en plantskola, men det här är ett provår. Det är väldigt arbetsintensivt. Att driva det i större skala på ett effektivt sätt kräver ganska mycket investeringar, säger Annelie Engkvist.