Hoppa till huvudinnehållet

En idé som växt fram: ”Jag vill driva upp plantor som inte alla säljer”

Publicerad:
I helgen slog Annelie Engkvist upp portarna för Grobo handelsträdgård i Gräsmark.
I helgen slog Annelie Engkvist upp portarna för Grobo handelsträdgård i Gräsmark. Foto: Dan Enwall

Under helgen har trädgårdsmästaren Annelie Engkvist slagit upp portarna för plantförsäljning i den tidigare handelsträdgården i Gräsmark där hon bor.

– Min verksamhet, Grobo handelsträdgård, har öppet varje lördag-söndag under maj månad så får vi se hur det går, säger hon.

Annelie köpte den tidigare handelsträdgården 2015.

– Många har varit här och tyckte det var fantastiskt när Rolf Swens drev den. Men nu är ju många av växthusen borta så det här blir på ett helt annat sätt. Bara egenodlat och i väldigt liten skala. Och mest fokus på grönsaksplantor.

Det kommer också att bli lite enkel kaffeservering.

– Man ska kunna mysa lite och prata trädgård. Odling är ju så populärt nu. Så det känns roligt att kunna sälja plantor till alla som inte har möjlighet att förkultivera själva.

Miljövänligt

Plantorna försöker hon driva upp utan att använda för mycket energikrävande uppvärmning.

– Meningen är att plantorna ska vara väldigt miljövänliga och resurssnåla. När det gäller sortimentet blir det ju också ett test. Vad vill folk ha? Jag tänker att en liten låda med purjolök kan vara trevligt. Liksom mycket bladgrönt. Och när det gäller tomatplantor vill det gärna dra iväg och bli en 25-30 sorter. Så det blir en hel del. Men jag vill också ha det som andra inte säljer så mycket. Som kål och lök.

Förändras

Sortimentet kommer att förändras under veckornas gång.

– Om några veckor kommer det att finnas gurka och squash, men det är lite tidigt än. Och när det gäller sommarblommorna är det också mycket fokus på det som går att äta. Bland annat krasse, tagetes och solros.

En nisch inom odlingen som kommer starkt är perenna grönsaker.

– De är ju ofta även väldigt dekorativa. Och det handlar om mycket mer än rabarber. Sköldsyra är till exempel ganska kul. Den smakar syrligt och vill stå i sol och halvskugga. Den breder ut sig som en marktäckare och man kan knipsa av skotten och äta dem. Pimpinell kan man äta bladen på och svartrot kan även odlas som perenn. Bladen är jättegoda och väldigt vackra.

  • Annelie Engkvist med strandkämpar, en av de lite mer ovanliga sorter hon gärna driver upp.
    Annelie Engkvist med strandkämpar, en av de lite mer ovanliga sorter hon gärna driver upp. Foto: Dan Enwall
  • Lök och kål.
    Lök och kål. Foto: Dan Enwall
  • Annelie driver upp flera olika sorters tomater.
    Annelie driver upp flera olika sorters tomater. Foto: Dan Enwall
  • Ätbara blommor är vanligt på Grobo handelsträdgård. Här krasse.
    Ätbara blommor är vanligt på Grobo handelsträdgård. Här krasse. Foto: Dan Enwall
  • ”Jag tänker att en liten låda med purjolök kan vara trevligt”, säger Annelie Engkvist.
    ”Jag tänker att en liten låda med purjolök kan vara trevligt”, säger Annelie Engkvist. Foto: Dan Enwall
  • Sköldsyra.
    Sköldsyra. Foto: Dan Enwall
  • I Gräsmark växer det så det knakar.
    I Gräsmark växer det så det knakar. Foto: Dan Enwall

Om satsningen fortsätter får framtiden utvisa.

– Det är klart att det är dröm att ha en plantskola, men det här är ett provår. Det är väldigt arbetsintensivt. Att driva det i större skala på ett effektivt sätt kräver ganska mycket investeringar, säger Annelie Engkvist.

Artikeltaggar

Annelie EngkvistGräsmarkNyheterOdlingTrädgård

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.