Hoppa till huvudinnehållet

Vandrande kassar – ny klädbytartrend i Karlstad

Publicerad:
Nu har kassen gått hela varvet runt bland grannar på Kroppkärr-Lorensberg. Moa Höglind lämnar över till initiativtagaren Viktoria Fredholm.
Nu har kassen gått hela varvet runt bland grannar på Kroppkärr-Lorensberg. Moa Höglind lämnar över till initiativtagaren Viktoria Fredholm. Foto: Helena Karlsson

Damkläder i storlekarna M/L har de senaste veckorna vandrat från hus till hus på Kroppkärr-Lorensberg i Karlstad.

Moa Höglind hoppade på idén med Vandrande kassar och hittade en ”ny” vårjacka.

– Perfekt. Det är jätteroligt, som att öppna ett paket.

Moa Höglind är lärare i hem- och konsumentkunskap och driver dessutom en second hand-affär för barnkläder i Viken i Karlstad.

– Det här är verkligen en spännande grej och något som man kan göra just nu. Klädbytardagar går det ju inte att ha.

Viktoria Fredholm som drog igång det hela på området kom i kontakt med rörelsen Vandrande kassar genom en föreläsning.

I början av april startade hon Facebookgruppen som nu har 21 medlemmar i området Kroppkärr-Lorensberg i Karlstad. Åtta har tagit del av den första rundan.

– Det är fler områden i Karlstad som också börjat, i Ulvsby och på Råtorp, säger Viktoria Fredholm.

Fyller på

Konceptet med Vandrande kassar går ut på att första personen i kedjan lägger i kläder som den inte längre använder. Plaggen ska vara hela och rena och i säsong. Kassen lämnas till nästa person på listan som tar det som faller i smaken, fyller på kassen med nya plagg och promenerar iväg till nästa person.

– Det är ett sätt att handskas med alla kläder som krympt i garderoben, säger Viktoria Fredholm.

Hon jobbar på Konsumentverket och är engagerad i miljön.

– Men man behöver inte vara en miljökämpe för att tycka att det är roligt att se vad som kan dyka upp. Min dotter är lika taggad som jag.

Kroppkärr-Lorensbergskassen har nu varit ute på en första runda och kommer nu tillbaka till Viktoria. Längs vägen har den fyllts på mer än den tömts på, och blivit till två vandrande kassar.

– Om det finns något kvar i den som man själv lagt dit så ska man ta bort det plagget och kanske skänka bort det istället. För det betyder att det inte var nån som var intresserad.

Moa Höglind tvekade aldrig att hänga på.

– Det var som att få ett paket, jätteroligt! Jag har behållit en jacka som var helt perfekt. Jag brinner för miljöfrågor.

När Viktoria har tittat igenom kassen ska den ut på ett andra varv i kvarteren. Fast i en annan ordning.

– Jag hoppas att det ska bli fler som hakar på, i andra storlekar eller kanske med herr- och barnkläder, säger Viktoria Fredholm.

Enkelt och nära

Sara Ytterbrink Nordenskiöld i Hökarängen i Stockholm är pionjär bland Vandrande kassar. Enkelhet och småskalighet är viktigt för konceptet.

– Jag tycker man ska utgå från sig själv och sina egna behov. Det ska vara högt i tak, en kasse kan få stå i två veckor om man inte hinner gå igenom den.

Det ska vara lätt att gå med och lätt att gå ur.

Hon har sett ett uppsving för idén under pandemin.

– Det har öppnat upp för beteendeförändringar.

I Hökarängen är det flera sorter av vandrande kassar i omlopp.

Hakar det upp sig ibland?

– Det funkar i stort sett bra. En gång var det någon som lagt i ett raff-set. Det gjorde folk upprörda. Och ibland har vi fått efterlysa en kasse som blivit kvar nånstans.

Fotnot: Mer tips om hur man gör för att starta finns på Vandrandekassar.se

7,5 kilogram per person och år. Så mycket kläder och hemtextil slänger svensken i soporna.

60 procent av textilierna i restavfallet är hela och oslitna och skulle kunna ha återanvänts.

En studie från Chalmers med flera från 2020 visar att ​modeindustrin kan stå för så mycket som tio procent av de globala utsläppen av växthusgaser. Modevarumärken producerar nästan dubbelt så mycket kläder i dag jämfört med före år 2000.

Källa: Naturvårdsverket 2016/Chalmers

Artikeltaggar

Fritid och livsstilKarlstadKonsumtionMiljöSecondhand

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.