Hoppa till huvudinnehållet

Uppvisning av Moni Viking

Publicerad:
Moni Viking och Björn Goop segerdefilerar efter vinsten i Orebro Int'l.
Moni Viking och Björn Goop segerdefilerar efter vinsten i Orebro Int'l. Foto: Lars Jakobsson

Årets upplaga av långloppet Orebro Int'l höll som vanligt hög klass men det var en häst som stack ut.

Moni Viking var bara bäst i loppet och nu kommer han på nytt att gå till Björn Goops träning.

Moni Viking hade stora framgångar under 2020 och vann till exempel Harper Hanovers lopp. Under lördagen gjorde han sin första start på svensk mark för året och han imponerade stort.

När det återstod knappt två varv av Orebro Int'l, med ett förstapris på 400 000 kronor, hade Björn Goop placerat Moni Viking utvändigt om ledande Algot Zonett. På upploppet var det sedan klasskillnad när Moni Viking stack undan med ett par längder och vann på tiden 13,6/3 180 meter.

– Jag är så imponerad av min häst och det är en ära att få ha honom. Efter den här starten kommer han att få gå till Björn Goops träning igen, berättade ägaren Jan Lyng.

Kihlström överraskad

I den sista deltävlingen till Paralympiatravet handlade förhandssnacket om Very Kronos och Sorbet men det blev skrällen Dragster som vann med sin tränare Roger Malmqvist.

Sorbet höll ledningen från innerspåret och Very Kronos var snabbt framme på utsidan. I den sista kurvan galopperade Very Kronos i en tempoökning. I det skedet såg allt klart ut för Sorbet men den sista biten stannade han till och Dragster, som fick ett lopp i Sorbets rygg gick förbi den sista biten. Noterbart är att Örjan Kihlström var så segersäker på upploppet att han inte drog huvan av Sorbet.

Dragster skrällde i Gulddivisionen.
Dragster skrällde i Gulddivisionen. Foto: Lars Jakobsson

Någon start för Dragster i Paralympiatravet blir det dock inte.

– Vi ska inte vara med där. Han är bäst på kort distans och har så många andra fina lopp så vi väljer att inte möta de bästa över medeldistans, meddelade Roger Malmqvist.

Örjan Kihlström efter loppet:

– Jag fattar inte att vi kunde förlora. Det var surt att jag inte drog av huvan men Dragster kom väldigt fort den sista biten.

Lätt för storfavoriten

Omgångens stora favorit fanns i den andra avdelningen i Seismic Wave. Efter en inte helt perfekt uppvärmning var det många sena spelare som garderade men det fanns det ingen anledning att göra. Björn Goop körde till ledningen per omgående och den enda lilla dramatiken vid en överlägsen seger var att Seismic Wave sprang över en banmarkeringspinne i utgången av den sista kurvan.

– Jag tycker att hästen kändes helt okej i värmningen, han blir lite okoncentrerad i låga farter. Seismic Wave är komplett och framför allt startsnabb, sa Andreas Lövdal.

Här slutade Barkevious Mingo trea efter ett lopp i som trea på innerspår och Monfalcone fyra efter en resa andra par utvändigt.

I Diamantstoet fastnade Global Black Money och Magnus Jakobsson i rygg på spetshästen Global Benefit och slutade fyra. Loppet vanns av Erin Zet som speedade förbi Global Benefit den sista biten.

Eddy West har visat en härlig form på slutet och i den första V75-avdelningen visade han att han även fungerar bakifrån. Efter ett lopp i tredje par utvändigt följde Eddy West med i rygg på I Duce Boko på den sista långsidan och på upploppet avgjorde han utan problem.

Övriga V75-vinnare var Halo Am och Cash Cowboy. Sju rätt gav 57 549 kronor.

Artikeltaggar

Björn GoopMagnus JakobssonÖrebroÖrjan KihlströmTravV75

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.