Hoppa till huvudinnehållet

Har väglett sjöfarten i Vänern sedan 1860 – nu släcks klassiska fyren ner

Publicerad:
Söökojans fyr med tradition tillbaka till 1860 har släckts ner av Sjöfartsverket som har ersatt den gamla fyren med en ny som är något lägre.
Söökojans fyr med tradition tillbaka till 1860 har släckts ner av Sjöfartsverket som har ersatt den gamla fyren med en ny som är något lägre. Foto: Anders Hanson

Sjöfartsverket har släckt ner klassiska Söökojans fyr öster om Hammarö som har väglett sjöfarten i Vänern sedan 1860. Det upprör förre fyrmästaren Malte Thyrell.

– Det är jättesynd, men väntat. Sjöfartsverket har varit väldigt dåliga på att underhålla Söökojan.

I tisdags i förra veckan gick en lång epok i graven. Då släcktes Söökojans fyr som har fungerat som angöringsfyr för sjöfartens till Karlstads hamn.

Den första fyren anlades redan 1860 som en del av en fyrvaktarstuga på den bergiga holmen Söökojan som är belägen ungefär en halvmil öster om Hammarön. Dagens fyr stod klar 1911 och var bemannad fram till 1982 då den automatiserades.

Söökojans torn är 15,3 meter högt och dess ljus hade en räckvidd av elva nautiska mil. Men nu är den alltså nedsläckt.

Var underhållskrävande

– Fyren är en väldigt stor byggnad som är mycket underhållskrävande. Därför har vi beslutat att ersätta den med en mindre fyr som nu har tänds upp. Tanken är att sälja den gamla fyrbyggnaden.

– Den nya fyren är något lägre och fasadbelyst vilket gör den till en bra referenspunkt. Den nautiska räckvidden kommer att vara ungefär den samma som gamla Söökojan hade, säger Anton Dahl, fyringenjör på Sjöfartsverket.

Den förre fyrmästaren i Vänern, Malte Thyrell, är upprörd över nedsläckningen av Söökojan.

”Kultur existerar inte”

– Det är jättesynd med tanke på fyrens långa historia. Men kultur existerar inte för Sjöfartsverket. De tänker bara på den kommersiella trafiken och har varit väldigt dåliga på att underhålla Söökojan. Byggnaden ramlar snart ihop. Det är bedrövligt, säger han.

Även Leif Hassel som för Skärgårdsmuseets räkning på Hammarö deltar i renoveringen av gasapparaten som satt i Söökojans fyr är ledsen.

– Nedsläckningen är tråkig och sorglig, tycker han.

– Vi försöker underhålla våra fyrar efter bästa förmåga, men fyrarna i Vänern är många. Vi ansvarar för totalt 91 stycken och ett stort antal är moderna. Ifjol moderniserade vi flera i norra Vänern, bland andra Lurö Röskär och Lilla Milskär, säger Anton Dahl.

Artikeltaggar

HammaröSjöfartsverketSkärgårdsmuseetTrafik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.