Erik ska bygga en nygammal kiosk i Dalsland

Nyheter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Erik Normark, uppvuxen i Håbol och numera bosatt i Stockholm, vill återuppliva kioskkulturen i Dalsland och hoppas att den nya kiosken blir ett steg i riktningen.
Foto: Sanna Stark
Minns ni kiosken från Ed, som numer bor hos Guldbaggeprisade kostymören Cilla Rörby i Älvsjö?
Nu bygger en av kioskens tidigare spekulanter, Erik Normark, en ny – i Håbol. Bakom sig har han statliga forskningsmedel, arkitekter, forskare på Chalmers och lokala entusiaster.
– Det vi gör är att återskapa ett stycke kioskhistoria, säger han.

Det hela började vid Erik Normarks föräldrars köksbord i somras. Själv bor Erik Normark sedan länge i Stockholm och jobbar som kommunikatör på Hyresgästföreningen, men besöker sina föräldrar i Dals-Ed, närmare bestämt Näs i Håbol, då och då.

– Jag flyttade härifrån för att jag ville upptäcka världen. Men jag vill gärna vara i Dalsland varje sommar, säger Erik Normark och fortsätter:

– Så jag och pappa frågade varandra om vi inte skulle ta och köpa kiosken i Ed. Det kan ju bli roligt för barnen, vi kan gå in med hälften av pengarna var.

Redan såld

Efter att ha kontaktat säljaren Ulf Zakariasson fick de veta att den precis hade blivit såld till Älvsjö.

– Vi blev besvikna, vi hade ju verkligen ställt in oss på att vi ville ha en kiosk, säger Erik Normark och fortsätter:

– Men då bestämde jag mig för att jag ska bygga en egen i stället, säger han och skrattar.

Hållit event

Något hus har han aldrig byggt tidigare, men däremot drivit kafé och arrangerat events vid stora evenemang som vid Kulturkalaset i Göteborg och Almedalsveckan på Gotland.

– Jag gillar att driva projekt och göra det på ett kul sätt. Att göra det utan en beställare i ryggen gör det ännu roligare eftersom jag kan göra mer som jag vill, säger han.

Förutom att bedriva kiosk och kulturverksamhet är den tänkt att fungera som en sommarstuga, med tre sovplatser, och placeras intill vägen på föräldrarnas mark. Originalkiosken från 1929 hade inga sovplatser, men utöver det är den tänkt att efterlikna originalet.

Tidigare har Erik Normark hållit event på till exempel Almedalsveckan och Kulturkalaset. Nästa projekt är alltså att bygga en kiosk.
Foto: Sanna Stark

– Den kommer bli något större än originalet och anpassas så att den blir praktisk att bo och arbeta i. Utmaningen blir att separera kioskverksamheten från boytan, vilket är ett krävs för att få tillstånd att ha livsmedelsförsäljning, säger Erik Normark.

Det blir ett test av regelverken och att kombinera kioskverksamhet och boende på en så pass liten yta är unikt, menar kioskentreprenören.

– Med tanke på arbetslösheten bland unga och de höga bostadspriserna kanske det här kan vara en lösning – att bo och arbeta på liten yta.

Ett steg tillbaka

Kiosken förväntas bli en naturlig mötesplats om sommaren.

– Jag ska sitta där nere vid brevlådorna och se vad som händer. Räkna bilar och servera kaffe till passerade scouter, motorcyklister och cyklister. Håbol är väl inte känt som turistmål men under sommaren är det ändå rätt många som passerar, och förhoppningsvis kan min kiosk bidra till att fler upptäcker den fina med Dalsland, säger Erik Normark.

Han fortsätter:

– Förr fanns det till exempel dansbana och lanthandel i Håbol, men inte längre. Det kan vara kul att dra igång något. Kiosken kanske är ett steg mot att flytta hem igen.

Stort engagemang

Först byggde Erik Normark en liten prototyp av kiosken. Därefter slängde han ut en fråga om någon skulle vilja vara delaktig i att återskapa kioskhistoria på Facebook. Och det var det, minsann.

Först byggde Erik Normark en liten prototyp av kiosken.
Foto: Sanna Stark

– Folk härifrån hörde av sig och var engagerade. Likaså arkitekter från Egnahemsfabriken, en fabrik på Tjörn där människor kan vara delaktiga i att bygga sitt eget hus, säger han.

Statligt forskningsbidrag

Med hjälp av Egnahemfabriken har projektet sökt och fått ett forskningsstipendium på 250 000 kronor från ArkDes Think Tank som i år tilldelades fem innovativa projekt som undersöker metoder för att skapa och utveckla offentliga platser. ArkDes är statens centrum för arkitektur och design med säte i Stockholm.

I juli kommer det arrangeras en så kallad byggbrigad, vilket innebär att omkring 20 deltagare kommer att samlas i Näs i Håbol, för att bygga kiosken under ledning av experter från Egnahemsfabriken på Tjörn. Deltagarna är såväl arkitektstudenter som lokalt rekryterade entusiaster.

Dessutom kommer konstnären Jessica Fleetwood, verksam vid Not Quite i Fengersfors, göra smidesdetaljer till kiosken. Allt arbete beräknas vara färdigt i höst.

– Arbetet kring kiosken kommer att dokumenteras och följas upp av forskare vid Chalmers Arkitektur och studenter vid kursen Dare to build, säger Erik Normark.

"Återupplivar kioskhistoria”

Erik Normarks idé om Eds andra kiosk har alltså blivit till ett större projekt än vad som var tänkt när drömmen om en kiosk väcktes till liv vid köksbordet i somras.

– Det vi gör är att återskapa ett stycke kioskhistoria. Under ”kioskdöden” försvann många kiosker i Sverige, kanske kan vi använda min kiosk till att hålla minnet och kulturen vid liv, säger han.

Och så utlovas det glass, kaffe, läsk och snus att köpa, förstås.

– Grannen, Mårtensson, har sagt att han gärna vill ha korv med bröd också. Så det får det bli, säger Erik Normark.

Hoppas fler tar efter

Tanken framöver är att Erik Normark ska hålla kiosken öppen när han firar sin semester på hemmaplan i Håbol.

Den nya kiosken utgår från Georg Zakariassons kiosk från 1929, men förväntas bli något större.
Foto: Tommy Löfgren

– Kulturföreningar eller grannar kanske också skulle vilja hoppa in och hålla igång den framöver. Jag har inget vinstintresse, mer än att det ska gå runt. Kommer det mycket folk och handlar blir det en rolig semester. Kommer det lite folk så blir det en skön semester, säger Erik Normark.

Den lilla träprototypen rymmer stora idéer, kan konstateras.

– Jag hoppas att fler kopierar min idé om att skapa fler kulturkiosker i Dalsland. Sälj vad som helst, säger Erik Normark.

Det här är kiosken från Ed

Dalslänningen har tidigare rapporterat om kiosken från Ed, som upprättades av Georg Zakariasson 1929. Numer räknas den som en av Sveriges äldsta bevarade kiosker, och i omgångar har Georgs brorson Ulf Zakariasson försökt sälja den till någon som vill återge den sin forna glans. I somras, 2020, fick han napp. Nu står kiosken hos den prisade kostymören och kioskfantasten Cilla Rörby i Älvsjö. Erik Normark var själv en av spekulanterna på originalkiosken, men hann för sent. Nu bygger han alltså den andra kiosken i Ed i stället.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.