Hoppa till huvudinnehållet

Coronan stoppade allt: Residensets husföreståndare längtar efter gästerna

Publicerad:
Andreas Schagerström brinner för det goda värdskapet. Han hoppas att de vackra rummen på residenset snart myllrar av gäster igen.
Andreas Schagerström brinner för det goda värdskapet. Han hoppas att de vackra rummen på residenset snart myllrar av gäster igen. Foto: Lisa Olaison

Det hann bara bli några middagar och luncher sedan tog det stopp. Nu längtar residensets husföreståndare Andreas Schagerström till att allt återgår till det normala och att den stora paradvåningen återigen fylls med människor.

– Jag ser fram mot den härliga stämningen, att folk ska kunna träffas igen utan att man behöver begränsa antalet personer eller tänka på att hålla avstånd, säger han.

Det ekar tomt när vi hälsar på. Samtidigt känns allt väldigt fridfullt. Solljuset söker sig in genom fönstren och ger de stora salarna i fil ett behagligt ljus. Utanför glittrar Klarälven och trots att det är runt lunchtid känns stadens brus avlägset.

– Känslan sitter i väggarna, förklarar Andreas.

Han tar emot oss i favoritrummet, den stora salongen, oklanderligt klädd i blå kostym. De svarta skorna blänker.

– Jag försöker hålla en viss miniminivå med byxor och kavaj även när jag vet att det inte är några inbokade besök. Men i dag har jag kostym för er skull, säger han.

Detsamma gäller våningen som alltid står redo, även i coronatider.

Allt ställdes in

Andreas Schagerström tillträdde tjänsten som husföreståndare på residenset i mitten av mars förra året. Några veckor senare begränsades hela verksamheten av coronarestriktionerna. Planerade besök, middagar och luncher fick ställas in.

– Men jag hoppas att vi kan börja ta emot gäster igen till hösten, säger han.

Föreslår menyn

Som husföreståndare är han ansvarig för planeringen av alla officiella luncher, middagar och andra arrangemang i residenset.

– Jag föreslår menyn och sedan bestämmer landshövding Georg Andrén och jag tillsammans.

Är det få gäster lagar han all mat själv. Då är det snabba byten mellan kockjackan och kostymkavajen som gäller för att både hinna laga maten och servera den vid bordet.
Är det få gäster lagar han all mat själv. Då är det snabba byten mellan kockjackan och kostymkavajen som gäller för att både hinna laga maten och servera den vid bordet. Foto: Lisa Olaison

Andreas är uppväxt i Karlstad, intresset för matlagning har han med sig hemifrån. Han brinner för det goda värdskapet både på jobbet och privat och var tidigt klar över att han ville jobba med just det. Efter Hotell- och restauranglinjen på Tullholmen i Karlstad studerade han på Restaurang- och hotellinjen i Grythyttan.

Lagar maten

Han har ingen direkt kockutbildning men har fått med sig en hel del under sina nästan 20 år inom hotell- och restaurangbranschen där han har haft olika poster.

Prins Carl Philip, hertigen av Värmland, är en återkommande gäst. Hittills har Andreas Schagerström träffat honom och prinsessan Sophia en gång.
Prins Carl Philip, hertigen av Värmland, är en återkommande gäst. Hittills har Andreas Schagerström träffat honom och prinsessan Sophia en gång. Foto: Lisa Olaison

– Om det handlar om en middag för 8-10 gäster klarar jag att ta hand om både matlagning och servering själv, är det fler tar jag in hjälp, säger han.

I residensets kök hänger hans kockkläder på rad.

– Det kan vara stressigt att hinna med att springa från köket för att sedan servera, samtidigt är det en utmaning som jag gillar. Jag brukar dra på mig kockjackan över skjortan när jag lagar maten, och så gäller det att inte spilla något på byxorna! säger han och skrattar.

Dukar dagen före

För att allting ska klaffa är planering A och O.

– Jag dukar alltid dagen före och så anpassar jag menyn så att det fungerar, säger han.

Han har även hunnit med att baka en del till de gäster som trots allt varit här under hans första år som husföreståndare. En favorit är hallongrottor som han gjort en egen variant på med pumpamarmelad och brynt smör.

Andreas Schagerström känner sig hemma på residenset där han har arbetat sedan i mars 2020.
Andreas Schagerström känner sig hemma på residenset där han har arbetat sedan i mars 2020. Foto: Lisa Olaison

– Min företrädare Gunn Stavvik skapade residensbakelsen så jag får väl också hitta på något eget så småningom...

Nu när gästerna lyser med sin frånvaro har han ägnat desto mer tid åt sina andra arbetsuppgifter, driften av huset och allt som rör det.

– Jag håller kontakt med fastighetsägaren, Statens fastighetsverk, som också äger möblerna. Sedan har jag försökt läsa på om möbler och tavlor för att kunna berätta om dem. Jag börjar få rätt bra koll på det mesta.

Jobbat på länsstyrelsen

Han har också fått fylla ut dagarna med jobb på länsstyrelsen där han ingått i coronastaben och arbetat på internservice.

– Tack vare det har jag fått många nya arbetskamrater som jag inte skulle ha lärt känna annars, säger han.

Pappersarbetet sköter han från sitt kontor som ligger i närheten av köket.
Pappersarbetet sköter han från sitt kontor som ligger i närheten av köket. Foto: Lisa Olaison

Till vardags sköter han det administrativa arbetet från sitt lilla kontor på residenset.

Andreas Schagerström tycker fortfarande att det är en upplevelse att bara gå runt i lokalerna. Samtidigt finns det få att fråga om råd. Till en början fick den tidigare husfrun Gunn Stavvik svara på en del frågor, men nu känner han att han hittat sin roll.

– Jag är oerhört tacksam för det jag fått med mig från mina år inom hotell- och restaurangbranschen, säger han.

Det är bara ett 20-tal personer som bär titeln husföreståndare i Sverige.

– Vi har ett nätverk och det är oerhört värdefullt.

Tavlor med porträtt av tidigare landshövdingar hänger i den breda trappan. Här syns Kenneth Johansson och Eva Eriksson.
Tavlor med porträtt av tidigare landshövdingar hänger i den breda trappan. Här syns Kenneth Johansson och Eva Eriksson. Foto: Lisa Olaison

Många av dem har arbetat länge på sina poster. Andreas, som känner att han har landat på rätt ställe, har inga planer på att göra annorlunda.

– Jag kommer nog att fortsätta ett bra tag till, säger han.

Ser fram mot hösten

Andreas är van att arbeta sena kvällar och helger.

– Jag trivs med att jobba när alla andra är lediga!

Det är tur för när allt drar i gång igen kommer han att få minst sagt fullt upp med att planera middagar och luncher.

– Jag tror att det kommer att bli mer arrangemang än vanligt eftersom det är så mycket man vill ta igen. Det ser jag fram emot! säger han.

Andreas Schagerström

Ålder: 38 år.

Familj: Hustrun Sandra, två barn.

Bor: Villa i Karlstad.

Gör: Husföreståndare på residenset sedan mitten av mars förra året.

Utbildning: Restaurang- och hotellinjen i Grythyttan.

Tidigare: Kommer närmast från en tjänst som receptionsansvarig på First Hotell River C i Karlstad. Har tidigare bland annat arbetat på Stadshotellet i Karlstad, i Norge och Göteborg.

Fritiden: Försöker hitta på saker med familjen, träning, jakt och fixa med huset. Tycker om att bjuda hem vänner på middag.

Favoriträtt: En kötträtt. "Det får gärna vara direkt från skog till bord."

RECEPT

Andreas pumpagrottor med brynt smör

En egenkomponerad variant av den klassiska hallongrottan. Sötman från pumpamarmeladen är inte lika söt som en hallonsylt och det passar fint mot den karamelliserade smaken i brynt smör och binder sig tillsammans i smakerna med kardemumman och vanilj.

Pumpamarmelad

Receptet är för ca 5 dl färdig marmelad. Till småkakorna kommer det att behövas ca 3 dl. Servera resterande av pumpamarmeladen till nybakade scones eller dina favoritostar.

500 gr strösocker

2,5 dl vatten

1 msk citron – pressad

6 dl pumpa – t ex muskat, butternut eller hokkaido, riv pumpan.

0,5 tsk vaniljpulver

1 tsk kardemumma - malen

Koka ihop socker, vatten och citronsaft ca 5 min. Tillsätt övriga ingredienser och koka tills pumpan börjar bli genomskinlig, ca 45 min. Rör om då och då.

Skumma av och häll upp marmeladen i varma, väl rengjorda burkar. Låt kallna.

Ingredienser

Antal kakor: 24 stycken

Tid: ca 30 min

Kakdeg:

250 g rumstempererat smör

1 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

0,5 tsk vaniljpulver

1 tsk bakpulver

5 3/4 dl vetemjöl

Fyllning:

3 dl pumpamarmelad

Så här gör du:

1. Bryn smöret i en kastrull på spisen under fortsatt vispning. När smöret får en ljusbrun nyans och luktar karamell ska du ta bort det från spisen. Låt det kallna helt. Då är det inte flytande längre utan brunaktigt.

2. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.

3. Lägg små muffinsformar på en bakplåt eller använd en muffinsplåt. Ställ åt sidan.

4. Blanda alla ingredienser till degen i matberedaren. Degen är mjuk men den går att hantera.

5. Dela i lika stora bitar och rulla till bollar, i storlek som en valnöt.

6. Lägg en degboll i varje form och tryck en grop i mitten. Fyll gropen med pumpamarmeladen.

7. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 8 - 10 minuter.

8. Ta ut plåten från ugnen och låt kallna på galler under en kökshandduk. Använder du en muffinsplåt måste du låta kakorna kallna helt innan du vänder plåten upp och ner och tar ut kakorna.

9. Förvaras svalt i låda med lock. Sikta eventuellt över florsocker precis innan servering.

Artikeltaggar

Elite StadshotelletFamiljFirst Hotel River CGeorg AndrénKarlstadLänsresidensetLänsstyrelsen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.