Världens mest ensamma människa

Signerat
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Hela mänskligheten förutom fotografen Michael Collins på en bild.
Foto: Michael Collins/Apollo 11/NASA

I onsdags kom beskedet att astronauten Michael Collins avlidit. Det var han som fick cirkla runt månen medan Armstrong och Aldrin beträdde dess yta för första gången. Ett foto som alltid berört mig föreställer Jorden sedd från månen och med månlandaren i förgrunden – hela mänskligheten förutom fotografen Collins på en bild.

Michael Collins (1930-2021)
Foto: NASA

Han skrev själv i sina memoarer om när han var på månens baksida: ”Jag är ensam nu, helt ensam, och fullständigt isolerad från allt känt liv... Tre miljarder plus två på den andra sidan av månen och en plus Gud vet vad på den här sidan”. Ett svindlande kosmiskt perspektiv. Vila i frid, Michael Collins, i den evighet du redan fått kika på.

Henrik L Barvå

Politisk redaktör

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.