MP vill ha debatt om samhällets öppnande

Inrikes/utrikes
PUBLICERAD:
Miljöpartiets ekonomisk-politiske talesperson Karolina Skog (MP) vill se en politisk debatt om hur samhället successivt ska kunna öppna. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Miljöpartiet vill se en politisk debatt om hur samhället successivt kan öppna. På torsdagen gav regeringen Folkhälsomyndigheten i uppdrag att undersöka möjligheten att lätta på restriktionerna, vilket fick MP att nappa.

På fredagen lämnades förslaget till talmannen, berättar Karolina Skog, Miljöpartiets gruppledare och ekonomisk-politiske talesperson.

– Vi tycker att det är hög tid att ha en allmän debatt om hur vi kan öppna samhället och det handlar om hur vi på kort sikt, men inte minst på lång sikt, kan kombinera hanteringen av smitta och ett öppet och jämlikt samhälle, säger Skog.

TT: Tycker du att man har talat för lite om det?

– Ja, det tycker jag att man har. Det har varit en oerhörd styrka att vi litat på våra myndigheter och vi ska fortsätta lyssna på dem, men utöver det så ser jag och Miljöpartiet ett behov av en allmän debatt om politiska dimensioner.

Karolina Skog är samtidigt noga med att understryka att det inte rör sig om kritik.

– Miljöpartiet står helt bakom regeringens strategi. Men smittan kommer inte att vara borta när hela den vuxna befolkningen blivit vaccinerad, vi behöver hitta ett läge där vi kan leva med smittan, säger hon.

Hanna Schück/TT