Mobbning kan utsätta barn för psykiskt lidande

Debatt
PUBLICERAD:
Det blir extrem dubbelmoral om jag som mamma ska sitta och berätta för min son hur man ska bete sig, vad som är rätt och fel när skolor inte gör något för att förhindra mobbning, skriver Annie Skane.
Foto: Jessica Gow/TT
Ett barn som blir utsatt ska aldrig behöva få höra att det är dens fel. För inget är det utsatta barnets fel, skriver Annie Skane.

Har vi inte kommit längre så att vi år 2021 fortfarande inte förstår att mobbning inte får förekomma i skolor? Hur ska vi föräldrar lära våra barn att man ska vara snäll, inte stöta ut, inte mobba när lärare, rektorer inte jobbar för samma sak?

Det blir extrem dubbelmoral om jag som mamma ska sitta och berätta för min son hur man ska bete sig, vad som är rätt och fel när skolor inte gör något för att förhindra mobbning. Där lärare ser på när barn blir illa behandlade i skolan. När föräldrar gör allt i sin makt för att få iväg sina barn till skolan och har möte på möte. Och mötena leder till att skulden. Ja den lägger vi på de utsatta barnen.

Vi berättar för våra barn att de ska prata med någon vuxen i skolan om något händer. Men den vuxna i skolan säger åt eleven att den ska sluta ta åt sig. Att vissa barn beter sig såhär, det är bara att acceptera.

Vi ska tydligen lära våra barn att blir du mobbad ska du acceptera det. Sluta vara så känslig. Vi ska tydligen lära våra barn att blir du utsatt för kränkande ord så ska du bara acceptera det, för vissa barn är sådana att den håller på med sådant beteende. Eller ska det barnet som blir kränkt i skolan börja kränka andra också i skolan och sedan komma med ursäkten "jag är sådan". Det är väl bara för barnet som tar åt sig att sluta vara så känslig.

Nej, inget skulle bli bättre av det för det skulle sluta med att alla elever kränker varandra. Ett barn som blir utsatt ska aldrig behöva få höra att det är dens fel. För inget är det utsatta barnets fel. Vuxna i skolor måste börja se allvaret hur barn blir behandlade i en skola där man ska känna sig trygg . Det ska vara kul att vara i skolan.

Ett utsatt barn kan med åren må så extremt dåligt psykiskt. Vill vi vuxna verkligen att barn ska må psykiskt dåligt? Nej, det vill vi inte. Lärare, rektorer, kuratorer, ni måste börja ta ert ansvar nu i skolan och förhindra detta.

Det finns barn som till slut inte orkar mera och väljer att avsluta sitt liv. Att barn väljer att avsluta sina liv för att mobbning pågår är vidrigt. Gör något åt detta problem innan vi har ännu fler barn som väljer att avsluta sitt liv pågrund av det som händer i skolan. Skolan där man ska vara trygg. Där man ska känna att man är omtyckt. Där man ska känna att de vuxna finns där för en.

Detta gäller även föräldrarna. Snälla, prata med era barn om mobbning och om kränkning. När du vet om att ditt barn utsätter andra för denna behandling, fråga ditt barn om den vill riskera att utsätta ett annat barn får psykiskt lidande. Fråga ditt barn om den verkligen är beredd på konsekvenserna.

Annie Skane

Forshaga

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.