Anders Knape en av få utvalda till Kungens kalas: ”Det är en bekräftelse”

Publicerad:
På Kungliga slottet överlämnade Anders Knape ett glaskonstverk till Kungen. Foto: Anders Wiklund /TT

Kungen uppvaktades på sin 75-årsdag av en liten skara på Kungliga slottet. Bland de få utvalda var Anders Knape som i egenskap av ordförande för Sveriges kommuner och regioner överlämnade en gåva och sina varma gratulationer.

Vanligtvis uppvaktas Kung Carl XVI Gustaf med pompa och ståt. Under pandemiåret fick många avstå storslagna firanden och Kungen likaså. En liten skara gäster var inbjudna till en mottagning, en av dem var Anders Knape, Karlstads kommunfullmäktiges ordförande och tidigare kommunalråd (M).

Vad fick kungen i födelsedagspresent av SKR?

– Jag överlämnade ett glaskonstverk av vår symbol som är skapat på Skansen. Kungens egen önskan var att gåvor skulle skänkas till stadsmissionen så det har vi gjort också.

Om du hade fått välja present själv, vad skulle du ha gett då?

– Det vet jag inte faktiskt. Jag tycker att en gåva till välgörenhet var ett bra initiativ.

Under deras korta pratstund berömde kungen alla de som jobbar inom kommuner och regioner under pandemin.

– Han berömde våra medlemmars och förtroendevaldas arbete under denna svåra tid. Sedan berättade han att de, precis som alla andra just nu, hoppas att det snart vänder. Både Kungen och Drottning Silvia saknar att kunna resa runt i landet och träffa folk.

Få utvalda till kalaset

Utöver Anders Knape för SKR var statsminister Stefan Löfven (S), riksdagens första vice talman Åsa Lindestam (S), Minoo Akhtarzand som representerade landets samtliga landshövdingar och riksmarskalk Fredrik Wersäll med på mottagningen.

– Att SKR bjuds in till denna tillställning är en bekräftelse på det viktiga arbete som våra anställda och förtroendevalda gör i landet, säger Anders Knape.

Träffades på 70-talet

Det var inte första gången Knape fick tillfälle att träffa och prata en stund med Kungen. Redan i sin ungdom fick han, tillsammans med ett par andra värnpliktiga, tillfälle att under 45 minuter prata med Kungen.

– Sedan dess har jag mött honom genom mitt arbete. Kungens och Drottningens arbete är viktigt, framför allt nu under pandemin tycker jag att de har visat hur mycket de värnar om Sverige och svenskarna.

Firandet var stillsamt.

– På grund av pandemin var det lite annorlunda. Vi stod upp och höll avstånd men det gick bra, det viktigaste var att få framföra gratulationer direkt till Kungen.

Artikeltaggar

Anders KnapeÅsa LindestamCarl XVI GustafDrottning SilviaFredrik WersällKungafamiljenKungahusetMinoo AkhtarzandMonarkiPandemiPolitikSKRStefan LöfvenStockholm

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare